CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

  Szivattyúzzon, zsilipeljen, keltsen örvénylést!

A vízgazdálkodás, az ember és víz kapcsolatának tárgyi, képi emlékei, hangarchívum, interaktív élmények, űrfotó az esztergomi Vízügyi Múzeumban

    A közelmúltban a Magyar Hidrológiai Társaság Soproni területi Szervezetének meghívására Sopronban járt Fehér László, a Vízügyi Múzeum igazgatója, akit, –– miután a Vízügyi Múzeum híre már az országhatárokon is túljutott –, úgy gondoltuk, hogy megkérjük arra, hogy a cyberpress olvasóinak mutassa be az intézményt.

- A Vízügyi Múzeum és kiállítás Esztergomban, a Duna Múzeumban található. A Duna Múzeum tulajdonképpen egy felvett név, hivatalos neve Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, ez utóbbi egy nagyobb közgyűjteményi szervezeti egységhez tartozik, amelyet Vízügyi Múzeum, Levéltár és Könyvgyűjteménynek hívnak - magyarázza elöljáróban Fehér László, aki ez utóbbi nagyobb egységnek a vezetője.

    A Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, amelynek Kaján Imre a vezetője, és amely a vízügyi emlékhelyek hálózatának központja - Esztergom egyik legszebb barokk épületében kapott helyet.
    A ház már a XVIII. században is kiemelkedő jelentőségű és díszű épület volt, érdekessége, hogy 1790. február 20-án, II. József halálának éjjelén, útban Bécsből Buda felé itt őrizték a magyar királyi koronát egy éjszaka idejéig, ugyanis ott állt meg a díszes bandérium.
    A Múzeum 1980. október 31-én nyitotta meg kapuit a közönség előtt. Jelenleg a Víz-idő állandó kiállításával várja látogatóit, egy olyan tárlattal, amely a vízgazdálkodás, a víz és ember kapcsolatát több síkon tárgyalja: az árvízvédelem, a vízellátás, csatornázás témaköre követhető nyomon – és ami különlegessége a múzeumnak – interaktív módon is szemlélhető.
- A vízgazdálkodást a mai hazai múzeumi struktúra lehető legkorszerűbb formájában próbáljuk bemutatni, nem adatokkal és ténysorozatokkal, hanem személyesen szerezhető élményekkel, hangulatokkal; mozgatható, működőképes, a víz különböző mechanikai tulajdonságait a gyakorlatban szemléltető és kipróbálható formában visszük közelebb a tudományosságot a látogatókhoz.

    Gyerekeknek – az óvodáskortól a középiskolás korig – felnőtteknek egyaránt szól a tárlat, ahol  pancsolás közben a víz tulajdonságaival kapcsolatosan maradandó tapasztalatokat lehet szerezni: szivattyúzni, zsilipezni, örvényt kelteni. A kiállítás egyik jellegzetes darabja a jó félszáz négyzetméternyi, üveggel borított, Kárpát-medencei űrfotó, amelyen a gyerekekkel együtt felnőttek csúsznak-másznak, kezükben nagyítóval keresik a falvakat, városokat. A balatoni autópálya, a magyarországi folyók, tavak, a nagycenki hársfasor, a kastéllyal mind megtalálható rajta. Sorok állnak a helikopterablaknál is – ezek képernyők, amelyeken DVD-filmek futnak – amelyeken át a közelmúlt leglátványosabb légi felvételeit láthatják, árvizekről, tavakról, folyókról.

- Vízzene és megannyi egyéb élmény várja a múzeum látogatóit, amelyek mögött munkatársai kemény és komoly munkája áll, az amely érdemessé tette a múzeumot arra, hogy 2002. május 18-án a Múzeumi világnapon az intézmény elnyerje az Év Múzeuma 2001 díjat.
- Ez egy nagyon nagy megtiszteltetés számunkra és visszaigazolása annak, hogy az a munka amit ott végzünk, jó, hasznos és szükség is van rá.

Egyébként az év európai múzeuma pályázaton a legjobb 12 között van a mi intézményünk. Ez utóbbinak májusban lesz az eredményhirdetése; az, hogy egyedüli magyar múzeumként a legjobb 12 között szerepelünk, már jelez valamit: hogy a munkánk, tényleg nem volt hiábavaló

- Vízügyi Múzeum: mit gyűjtenek – szokták kérdezni – vizet palackokban?
- A vízgazdálkodás, tárgyi, képi emlékeit, hagyatékát, fotókat, képeket talál nálunk a látogató. Hangarchívumunk szintén nagyon gazdag, több mint 200 vízügyi szakemberrel készítettünk életút interjút. Talán nincs még egy olyan szakma az országban, amelynek jeles képviselői ilyen hatalmas és gazdag hangfelvételt adtak volna.

- Legrégebbi tárgyaik, dokumentumaik?
- A könyvgyűjteményünkben van egy Ptolemaiosz-atlasz, ami az ezerötszázas évek elejéről származik; a fényképgyűjteményünkben a XIX. század végéről származó felvételeink vannak.
A dokumentumaink között nagyon érdekes, hogy – a Magyar Tudományos Akadémia és a Nemzeti Múzeum után – az országban a harmadik legnagyobb Széchenyi-iratgyűjtemény nálunk található, amelynek a katalógusát már több mint egy évtizede megjelentettük.
A könyvek közt igen értékesnek számít Marcieu-nek az 1726-ban Amsterdamban megjelent, Duna monográfiája. A teljes, gyönyörű metszetekkel, térképekkel illusztrált hat kötetet a ' 80-as években vásároltuk meg nem kis összegért a gyűjtemény számára.
A térképgyűjteményünk talán a legrégebbi, de ehhez hozzá kell tenni azt is, hogy a mi múzeumunk 1973-ban, alig 30 éve alakult, amikor a régi tárgyak már valamelyik közgyűjteménybe javarészt mind bekerültek.

    Természetesen felsorolni csak keveset lehet, mindabból, ami a gazdag gyűjteményt alkotja, és amit a múzeumban a látogatók láthatnak, hiszen – gyűjtőkör tekintetében – a vízgazdálkodás valamennyi területe a Vízügyi Múzeumhoz tartozik.


A Múzeum gyűjteményei statisztikai számadatokban:

Tárgyi gyűjtemény : 16.497 db
Írott dokumentum: 25.150 db
Fotó- film és hangtár: fotonegatív 14.931 db, diapozitív 380 db, mozgófilm 11.420 db,
video felvétel 34.843 perc, hangfelvétel 45.600 perc

Adattári gyűjtemény 112.804 db

Könyv 9.935 db
Periodika 330 db
Térkép 2.094 db
Részletes és további, a Vízügyi Múzeummal kapcsolatos információk, tudnivalók a múzeum rendkívül igényes honlapján is megtalálhatók www.dunamuzeum.org.hu találhatók, ahonnan a cikk illusztrációi is származnak, és amely oldalak böngészése (is) bizonyára kedvet ad ahhoz, hogy akik Esztergomban járnak, ne kerüljék el a Kölcsey u. 2. szám alatti Duna Múzeumot.
T.É.

Kapcsolódó cikk:
Vízgazdálkodás és politika - egymásrautaltak, vagy természetes szövetségesek ?
 



2003. február 24., hétfő 13:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület