CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Újabb nevezetességgel gazdagodott Sopron

A Műemléki Világnapot a várfal újabb szakaszának avatásával és könyvbemutatóval ünnepelte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal
    Újabb nevezetességgel gazdagodott Sopron.
    A Műemléki Világnap alkalmából a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Soproni regionális Irodája szervezésében a mai napon került sor a soproni városfal újabb helyreállított szakaszának átadására és bemutatására.

Bejárat az Előkapunál a felújított várfalhoz

    Az ünnepélyes átadást megelőzően a soproni Előkapuban Walter Dezső Sopron polgármestere és Figler András, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Soproni Regionális Irodájának vezetője köszöntötte az egybegyűlteket.
    Walter Dezső személyes, a soproni várfalhoz kapcsolódó gyermekkori élményeit is felelevenítette. A polgármester utalt arra, hogy a város műemléképületeinek érdemi rendbetétele Sopronban 1965 után kezdődött el.

    Figler András, irodavezető köszöntőjében kiemelte: a műemléképületek történelmünk részei, mi több elődeink életének tanúi; az évszázadokkal, akár évezrdekkel előttünk itt élők építették, használták azokat az épületeket, amelyeket az utódoknak kötelességük megbecsülni, és megteremteni azokat a feltételeket, amelyek között azok megmaradnak.
    Sopron egyik legszebb műemléke a városfal, amely sok mindent "látott" a város történelme során.
    A soproni városfal újabb helyreállított szakaszának átadása annak bejáratánál a nemzeti színű szalag átvágásával folytatódott, majd bemutatása és bejárása után a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Soproni Regionális Irodájának Kolostor utcai székhelyén került sor Gömöri János, Castrum Supron, Sopron vára az Árpád-korban című könyvének bemutatására.
    A rendezvényen Walter Dezső polgármester hangsúlyozta: minden soproninak kötelessége megőrizni és továbbvinni, azt, amit őseitől örökölt. Gömöri János könyve pedig, megerősít mindenkit abban a hitében, hogy érdemes soproninak lenni, ahol a várfalhoz hasonló tárgyi értékek mellett az Árpád-kori települést bemutató szellemi örökségek is születnek.
    Gömöri János könyvét Dr. Kubinszky Mihály nyug. egyetemi tanár és Dr. Tomka Péter régész méltatta: a könyvvel, évtizedes munkájával a szerző tudatosítja bennünk soproniakban és a hozzánk látogatókban, hogy történelmi szellemet árasztó falak között élünk. Tudatosítja azt is, hogy miként a múltban, ma is a mienk ez a Sopron - mondta, többek között Kubinszky Mihály professzor (akinek könyvbemutatóját teljes terjedelemben közöljük).

Walter Dezső: Gömöri János Sopron szellemi értékeit gazdagítja

- Nem volt még Sopronnak olyan régésze, aki Gömöri Jánoshoz hasonló hosszú ideig tevékenykedett volna Sopronban - mondta Dr. Tomka Péter, aki hangsúlyozta, a Sopron az Árpád-korban című könyvvel a szakma sok új közléssel gyarapodott, amelyeket még sokan fognak idézni és vitatni egyaránt.

Kuslits Tibor, városi főépítész, Gömöri János, Kubinszky Mihály a KÖH Regionális irodájában

    A rendezvény további részében Figler András irodavezető bemutatta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tevékenységét, valamint a Soproni Regionális Irodát, amely – többek között – a védelemre szoruló értékek felkutatására és számbavételére folytat értékfelmérő tevkenységet, előkészíti a védetté nyilvánításokat, tudományos kiadványokban, rendezvények, kiállítások útján, valamint a média segítségével teszi ismertté az örökségi értékeket, ellenőrzi és felügyeli a védett örökségi értékek állapotát. Továbbá mindent megtesz a folyamatos gondozás, fenntartás, karbantartás – egyben a méltó használat – biztosítására, programok és projektek kezdeményezésével, kidolgozásával, támogatásával elősegíti az örökségi értékek méltó bemutatását, társadalmi elismertségét, részt vesz a határon túli magyar vonatkozású, épített, régészeti és tárgyi örökség felmérésében és megóvásában, nemzetközi kapcsoplatokat ápol Európa hasonló intézményeivel, és azok tapasztalatait felhasználja saját munkájában.

        Az irodavezető azt is elmondta, hogy a KÖH -nál lehet kezdeményezni a régészeti, műemléki és ingó kulturális  javak körébe tartozó örökségek védetté nyilvánítását, nem hatósági jellgű döntések előkészítését; régészeti leletek előkerülését, valamint a kulturális örökséget veszélyeztető beavatkozásokat is a KÖH irodáiban lehet bejelenteni. Ugyancsak a KÖH -nél lehet kérni a műemléki ingatlanokta vonatkozó építési, örökségvédelmi engedélyeket, területi műemléki védelem, vagy régészeti lelőhely érintettsége esetén szakhatósági hozzájárulásokat, műtárgykiviteli engedélyt, igazolást a védelem tényének fennállásáról.
    Figler András ismertetőjében arról is szólt, hogy a KÖH tevékenységét tizenöt régész, illetve építész végzi, amely létszám a teeendőkhöz képest nem túl nagy. A működésük finanszírozása területén az irodavezető hangsúlyozta a pályázati rebndszerben megvalósuló állami szerepvállalás fontosságát, amelynek a vállakozói szféra bevonásával kellene kiegészülnie, ahhoz, hogy a jelenlegi finanszírozási gondok megoldódjanak.
T.É.
   

Kapcsolódó cikk:

Gömöri János: Castrum Supron, Sopron vára az Árpád-korban



2003. április 15., kedd 23:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület