CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  


 

Hűség-kút avatás, Díszterem-átadás, a Soproni Ünnepi Hetek megnyitója

    Gazdag programmal teli, mozgalmas napban volt részük a soproniaknak június 20-án, amikor a város hűségét jelképező díszkút avatása, a Soproni Ünnepi Hetek rendezvény-sorozat ünnepélyes megnyitója, a Városháza századelőt idéző felújított nagy üléstermének átadása követte sorban egymást.

    Hűségkút-avatás
    A Várkerületen felállított Hűség-kutat Kalmár István alpolgármester köszöntőjét, majd Kubinszky Mihály professzor, a soproni Városszépítő Egyesület elnöke ünnepi beszédét és Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter szavait követően, a nemzetiszínű szalag átvágásával avatták fel.
    A polgármester és a város köszönetét tolmácsolva, Kalmár István emléklapot nyújtott át, a díszkút megvalósulásában közreműködőknek.
    A díszkút alkotója: Soltra E. Tamás szobrászművész, az építészeti tervezést Vajda Géza és Fekete Szilárd végezte; kivitelezés-kőmunkák: KÖH Soproni Építésvezetősége, Weinacht József, Faragó János; kivitelezés-bronzmunkák: Szabó Öntészeti Kft., Gábor József; Víztervezés: Aqua Filt Víz- és Uszodatechnika, Kadnár Béla; világítástervezés: Zsámboki és Társa, Török Zoltán; térrendezés: Strabag Rt., Horváth László. A rendezvényen Bács Ferenc, Jászai-díjas, érdemes művész Sarkady Sándor Laudatio Scarbantiae-Sopron dicsérete versét szavalta, Sopron himnuszát a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar (vezényelt Dárdai Árpád), és a Juventus Koncert Fúvószenekar( Dr. Friedrich András vezényletével) adta elő.


Kubinszky Mihály professzor, a soproni Városszépítő Egyesület elnöke
" Ünnepet ülünk, a Soproni Városszépítő Egyesületnek is ünnepét - kezdte ünnepi beszédét Dr. Kubinszky Mihály professzor.
    Mert, miként a kút talapzatának írása is tanúsítja, ez a szobor hatású díszkút a Városszépítő Egyesület kezdeményezésére épülhetett fel. A városnak e pontján évtizede seb tátongott, most begyógyult. Az elmúlt 60 évben ekkora emlékmű Sopronban nem épült, hálásak vagyunk érte.
    A köszönet elsősorban Langer Gyögy Urat illeti, aki rendületlenül buzdított és küzdött ennek a megvalósításáért. Az ő elképzelése az, ami megvalósult. Köszönet illeti Szájer József Urat, városunk országgyűlési képviselőjét, aki 2001. évben, amikor a népszavazás 80. évfordulóját ültük biztosította a munkák pénzügyi fedezetét, és kormányrendelet megerősítette Sopront a hűség városának rangjában. Köszönet illeti Soltra Tamás szobrászművészt, aki az Egyesület első elképzeléseit megjelenítő vázlatoktól a megvalósulásig az alkotó szerepkörében dolgozott. Köszönet illeti Fekete Szilárd építészt, aki a díszkutat méltó építészeti miliőbe helyezte.
    Köszönet illeti Walter Dezső polgármester Urat, aki nagyvonalúan vállalta a munkák kivitelezéséhez még hiányzó összegnek a biztosítását, ami több volt még, mint az összes költség fele. És köszönet illeti mindenekelőtt is mindazokat, akik két kezük munkájával megvalósították ezt a szép díszkutat, a Faragó János és Zsolt kőfaragómestereket, a bronz öntőit, Weihnacht József urat az építésvezetőt.
    A díszkút állítása-építése az 1921-es népszavazás 80. évfordulója alkalmából lett elhatározva. Annak állít emléket, hogy a város és környéke lakossága magyarnak vallotta magát Az a lakosság, amely nagyobb hányadban német anyanyelvű volt, de hazájának Magyarországot tartotta. Időszerű intő példa ez ma, amikor küszöbön áll belépésünk az Európai Unióba, melynek egy részével akkor hadakoztunk, másik részétől akkor elszakadtunk. Arra int, hogy mi, akik Európa közepén élünk, földrajzi logika és történeti értékek alapján ehhez a nagy kontinenshez kötődünk, de magyarságunkat akkor is meg fogjuk őrizni, ha nyaralni a tengerre és bevásárolni Bécsbe megyünk.
    Az otthonunk: Európa lehet, de a hazánk az, ahol Széchenyi István, Eötvös József, Arany János, Petőfi Sándor és Bartók Béla éltek. Liszt Ferenc tükrözi leghívebben ezt a látszólagos kettősséget: ez a nagy európai mindig is magyar és soproni maradt.
    A megfontoltan hazájára szavazó hazafit híven tükrözi a szobor.
    A középkorra emlékeztető alak is a város polgárságának a hűségére emlékezet. A hűségre, mellyel 1277-ben fiait is feláldozta Ottokár cseh királynak, semmint megtagadta volna a város megnyitását IV. László magyar király előtt.
    A szobornak ez az alakja a nehéz elhatározásnak bronzba öntött tragikuma. A harmadik alak pedig azt mutatja, hogy a mi nemzedékünk is milyen nehéz történelmi időket élt meg, a város közelében négy évtizedig húzódó vasfüggöny szögesdrótját vágja át a szabad világ felé törtető asszony. A helyzet fordítottnak tűnik, mint hétszáz évvel korábban, mégis hasonló: most a magyarság nevében Sopron Európához volt hűséges.
    Ezzel a kör bezárul, nemcsak a szobron, ezen a nagyszerű alkotáson, de városunknak a hűség jegyében álló kapcsolatait tekintve is, Soproni polgártársaim, becsüljük meg ezt a kutat, ezt a szobrot. Eszméit, művészetét, köveit, bronzát, az embereket, akik elképzelték, megfaragták, öntötték, környékét rendezték. Ez a díszkút a mienk, soproniaké, a mi hazaszeretetünk kőbe faragott tanúságtétele. S mivel a történelem évszázadai során, melyekre emlékeztet, ez a város mindig Istenhívő volt, nagyon kérem a városplébános Urat és a lelkész urakat, kérjék a kútra Isten áldását."
- mondta ünnepi beszédében Kubinszky Mihály professzor.

    Kiss Péter miniszter a város és a térség Európai Unióban betöldendő szerepére, az uniós lehetőségekről és feladatokról beszélt.


Kiss Péter kancelláriaminiszter
    A kutat a római katolikus egyház képviselője, Sopron városplébánosa szentelte fel, valamint a soproni evangélikus egyház lelkésze áldotta meg.

Horváth Imre városplébános
    A rendezvényen részt vettek az 1921. évi népszavazásban résztvett települések polgármesterei, Sopron több testvérvárosának, pertnetvárosának küldöttségei, soproni polgárok. Ez utóbbiak egy csoportja a miniszteri köszöntő ideje alatt magasba emelt transzparensen mondott köszönetet az Orbán-kormánynak a díszkutért.

A Városháza felújított Díszterme
    A soproni Városházán a felújított Díszterem átadási ceremóniája során Velledits Lajos festő-restaurátor számolt be a nagy ülésterem helyreállítási munkálatairól. A történeti visszatekintést követően, szólt a közgyűlési terem 1999-es helyreállítási terveiről, majd a tényleges helyreállítás részleteiről.


Dr. Tölli Katalin aljegyző, Hruby József és Kalmár István alpolgármesterek,
Velledits Lajos festő-restaurátor, Hanzséros Ágnes főtanácsos
A terem újbóli használatbavételéhez számtalan műszaki és restaurátori feladatot kellett megoldani. A Thonet-padsorok átrendezésre kerültek. Az elképzelések szerint a testület munkáján kívül a reprezentatív esküvők, vagy rendezvények megtartására is lehetőséget ad majd a terem, amit a padok bonthatósága és a sima parketta szolgál. restaurálási feladatot adtak a padsorok, az ólomüveg ablakok, valamint a tölgyfaajtók is.
    2002. szeptemberében kezdődött meg a tényleges helyreállítás, a terem stukkóinak restaurálása 2003. januárjában indult. A cél a XIX. századi harmónia visszaállítása volt. A rendelkezésre álló színekből és motívumokból, Sterbencz Károly ornamentális keretezésű figuráiból, az oldalfalak betétmezőinek mélyvörös színeiből, valamint az újabb kori tagozatszínekből rekonstruálták a terembelsőt, amelyben a vörös betétmezők megjelenése ünnepélyes jelleget adott a teremnek. Számtalan műszaki és restaurátori feladatot kellett megoldani, amelyek során a funkciókat az esztétikai szempontokkal kellett összhangba hozni, úgy hogy minden építési munkát, és minden berendézi tárgyat restaurátori kontrollnak vetettek alá - mondta Velledits Lajos.
    A restaurálási munkálatokban résztvevőknek emléklappal köszönte meg munkájukat Sopron városa.

A Soproni Ünnepi Hetek megnyitó-ünnepsége
    A Díszterem avatását követően került sor a soproni Fő téren felállított színpadon a Soproni Ünnepi hetek ünnepélyes megnyitójára, amelyen Kalmár István alpolgármester köszöntőjét követően Szilágyi Tibor színidirektor olvasta fel Walter Dezső polgármester soproniakhoz intézett levelét.


Szilágyi Tibor színházigazgató


Tisztelt Soproni Polgárok!
Barátaim!
Kedves Vendégeink!

Ha kívánhatnék valamit, azt kívánnám, hogy ott álljak most Önök előtt és a negyvenhatodik Soproni Ünnepi Hetek megnyitója alkalmával hangosan mondjam: büszke vagyok a szülővárosomra, büszke vagyok Sopronra! 

Keresem a szavakat, mert e levél helyett jobb lett volna megszorítani az Önök kezét, jobb lett volna együtt ünnepelni a Hűségkútnál, végig sétálni a Vársétányon, kortyolni egy jót a Kékfrankosból, s szerettem volna megmutatni gyönyörű Városházánk felújított Dísztermét is.
Szerettem volna a Fő téren Önök mellett állni és örülni ennek a szép napnak. Jó lett volna együtt köszönteni az ünnepi hetek kezdetét, házigazdaként üdvözölni burgenlandi szomszédainkat, a hozzánk visszatérő barátainkat és a városunkba érkező látogatókat. 
Sajnos azonban a betegségem akadályoz még abban, hogy otthon, Önökkel együtt lehessek.
Ezért e levélben, mint a város polgármestere üzenem és kérem: legyünk büszkék a hagyományainkra, az ünnepeinkre, legyünk büszkék Sopronra!
Legyünk büszkék értékeinkre, hiszen mindaz, amit Sopron város évszázadokon át a magyar és az európai kultúrának adott, méltán példa értékű.

Tisztelt soproni polgárok, kedves Barátaim!

Néhány hónappal ezelőtt, tavaly decemberben, a Hűség Napján ünnepeltük Sopron Szabad Királyi Várossá nyilvánításának hétszázhuszonötödik évfordulóját. Annak az eseménynek az évfordulóját, amikor a bátor és büszke soproni polgárok tettei következményeként IV. László király olyan kiváltságokat adott a városnak, melyek több évszázadra kijelölték a fejlődés útját. Szintén a Hűség Napján tisztelegtünk büszkén és emelt fővel a Népszavazás nyolcvanegyedik évfordulója előtt. S nemsokára itt van augusztus hónap, amikor is az 1989-es határáttörésre emlékezünk a Páneurópai Piknik alkalmával. Ezek mind példaértékű cselekedetek voltak, mellyel városunk beírta nevét hazánk és Európa történelmébe. 

De mit üzen nekünk a jövő? 
A jövő üzenete, hogy hamarosan gazdasági és politikai értelemben is újra részévé válunk Európának, hiszen Uniós tagságunkkal visszatérünk oda, ahová mindig is tartoztunk, Európába.
Nekem, akinek évszázadok óta itt él a családom ebben a városban, ez egy különös jelentőséggel bíró, örömteli esemény lesz, hiszen Sopron történelme, kultúránk, gazdaságunk, személyes, emberi kapcsolataink ezer szállal és ezer esztendeje kötnek bennünket Európához. 

Hiszem, hogy visszanyerjük természetes közegünket, s Sopron végre újból összekötő kapoccsá válik hazánk és Ausztria között, s reményeim szerint városunk megint a természetes régió központja lehet. 
Ez kell, legyen a mi célunk, a mi jövőnk, de tudnunk kell, hogy az Európai Unióban csak olyan nemzet lehet sikeres, amelyik önmagát becsüli, amelyik erős és felkészült, amelyik ápolja hagyományait és büszke az értékeire, kultúrájára.
Most, Európába való visszatérésünk előestéjén, a negyvenhatodik Soproni Ünnepi Hetek megnyitóján ezért minden soproni polgárnak azt üzenem: legyünk büszkék városunkra, a hagyományainkra, kultúránkra és minden erőnkkel ápoljuk azt!

Tisztelt Vendégeink!

Köszönöm, hogy ellátogattak hozzánk, bizonyos vagyok abban, hogy az ünnepi hetek rendezvényein találnak majd olyan programot, amely érdeklődésüknek megfelel. Kívánom, hogy töltsék nálunk kellemesen napjaikat, jövőre is szeretettel látjuk és visszavárjuk Önöket!

Hölgyeim és Uraim!
A negyvenhatodik Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozatát ezennel megnyitom! 
Jó szórakozást és sok szép élményt kívánok szeretettel. 

 Walter Dezső polgármester 

A Soproni Ünnepi Hetek  eseményeinek sorában az "Ördögszekér" kézműves- és kirakodóvásárosok által "belakott" Fő téren a zenészek, táncosok felvonulását követően, néptáncosok műsora, majd a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar Erkel, és Hunyadi zeneszámait követően az Union Brass Quintet  rézfúvós előadása szórakoztatta a tömeget.

T.É.

Kapcsolódó cikkek:
Hűségkút - képriport
Készül a Hűség-díszkút - képriport
A Hűség-kút építésének előkészületei  - Hűség-kút történet képriportban –
Hűségkút - reneszánsz hangulatú, emberközeli alkotás
 



2003. jĂşnius 21., szombat 01:53


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület