CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Soproni Zongora-Akadémia
Két hetes mesterkurzus

    Soproni Zongora-Akadémia elnevezéssel nyári oktatási és hangversenyezési lehetőség megteremtésével új, Sopron és a környéke zenei hagyományaihoz kötődő, azokat felvállaló, és felélesztésükben szerepet vállaló, két hétig tartó rendezvény kezdődött.

    Sopron önkormányzata, a B. W. Pannonia Med Hotel szervezésében, és önzetlen támogatók segítségével indult útjára ma a mesterkurzus, amelyet Adam Wibrowsky, a párizsi Conservatoire tanára tart, és amelyet nyilvános hangversenyek kísérnek.
    A péntek esti ünnepélyes nyitóhangversenyen a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban Tóth Péter és Eric Astoul lépett fel.
    A hangverseny-sorozat augusztus 22-én, 23-án és 24-én, 19.00 órai kezdettel a B. W. Pannonia Med Hotel koncerttermében folytatódnak.
    A kurzuszáró hangversenyre, amelyet a mesterkurzus résztvevői adnak augusztus 27-én a fertődi Esterházy kastélyban kerül sor.
    Augusztus 22-én, pénteken Reina Wada, augusztus 23-án, szombaton Dimitri Tchesnokov, augusztus 24-én vasárnap Yumiko Delor mutatkozik be a soproni közönségnek.
    A szervezők szándéka a város kulturális életének egy újabb értékes rendezvénnyel való gazdagítása mellett a helyi Liszt-kultusz felélesztése.  A  zenei kulturális környezethez  ugyanakkor hozzátartozik Haydn művészi pályája is, amelynek fontos színterét adta Sopron és környéke, a ,,magyar Versailles", az Esterházy-kastély, és Eszterháza.
 

A régi kaszinó falán emléktábla emlékeztet Liszt Ferenc első, 1820-ban adott hangversenyére

    A szervezők érzik és értik, hogy a térség, Liszt, és Haydn életműve által megteremtett szellemi-művészeti kisugárzását jobban kellene kamatoztatni, amelyért tenni is szeretnének, remélve, hogy a résztvevők, a kultúra, a zeneművészet értői, művelői és természetesen a mecénások értékelik,  és segítik is a kulturális eseményt, abban a tudatban, hogy annak hozadéka nem azonnal, hanem hosszú távon lesz érezhető.
 

1840-ben ebben a házban adott házi hangversenyt Liszt Ferenc a Bezerédj családnak.

    A Zongora Akadámia a zenei programjainak útra indításával szeretnének hozzájárulni, ahhoz, hogy egyszer – talán nem is annyira a távoli jövőben – Sopron Magyarország Liszt-városaként szerepeljen – ne csak a szórólapokon, vagy szűk szakmai körökben – hanem a hazai és nemzetközi köztudatban is.

-té-

Városfotók: Sopron műemlékváros - CD-ROM

Kapcsolódó oldal:
Sopron Liszt-fesztivál



2003. augusztus 16., szombat 21:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület