CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A gyermekgyógyászati osztályról, a központi ügyeleti ellátásról,a műszerpark felújításáról  ügyeleti ellátásról, a mentőállomásról,

Sajtótájékoztatót tartott az Egészségügyi és szociális bizottság elnöke

Dr. Molnár Ágnes, az önkormányzat Egészségügyi és Szociális Bizottságának elnöke augusztus 25-én sajtótájékoztatón számolt be az Egészségügyi és szociális Bizottságban végzett munkáról, ismertette az egészségügy aktuális feladatait az 2003.évi XLIII.törvény végrehajtása alapján, továbbá ismertette a soproni mentőállomással kapcsolatos aktuális kérdéseket illető álláspontját.

Az ügyeleti ellátással kapcsolatban az elnök asszony elmondta: megtárgyalták az alapellátás igazgatójának a jelenlegi működésről szóló beszámolóját, valamint a jövőbeli feladatokat. A szakbizotság elnöke úgy vélte a gyermekgyószászati osztály orvoshiányának – ami jelenleg öt soproni háziorvos önkéntes vállalásával működik – szeptember 30-i határidőre kitűzött megoldása nem történt meg. A gyermekorvosi létszám csökkenése ugyan országos jelenség, azonban az Erzsébet-kórház menedzsmentje maga vállalta a tarthatatlan helyzet határidőre való megoldását.

Az elnök asszony kifejtette a központi ügyelet létrehozásának haladéktalan szükségességét, amelynek a mentőállomás tevékenységével összefüggően és összehangoltan való együttműködtetése jelent megoldást.
A központi ügyelet létrehozásának három alapfeltétele van: helyiség, a műszeri felszereltség, valamint a személyi feltételek biztosítása - jelentette ki Dr. Molnár Ágnes.

Az aneszteziológiai műszerpark 40 százalékos tulajdonosi és hatvan százalékos központi támogatásának lehetőségéről szólva a bizottsági elnök hangsúlyozta:  a műszerpark a minimumfeltételek, a biztonságos ellátás biztosítása érdekében támogatandó, tekintettel arra, hogy annak fejlesztése minden osztályt érint. Elhangzott:  ebben az évben a műszerpark korszerűsítésére 375 millió forintos támogatást kapott a kórház az önkormányzattól. A tulajdonosi, valamint az egészségügyi bizottság  a jövőben – az ad-hoc jellegű beszerzések helyett – csak egy  részletes műszerfejlesztési terv alapján az indokolt és ütemezett beszerzések támogatását tartja célszerűnek.

A sajtótájékoztatón szó esett az önkormányzati biztos beszámolójáról is, amellyel kapcsolatban Dr. Molnár Ágnes elmondta: a napi sajtóben megjelent 535 milliós kinntlévőség nem valós; a kórháznak nincs lejárt kötezetettségvállalása. A kifizetések a bevételeknek megfelelően folyamatosak. A bevételek és kiadások dinamikájának követése céljából a szakbizottság cash-flow jelentést kér, ugyanakkor a pénzügyi bizottsággal együtt egy, a tárgykört érintő áttekintést tervez.
 
A 2003. július 1-én életbe lépett, az egészségügyi szolgálatokról és egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről szóló 2003. évi XLIII. törvény meghatározza az elkövetkezendő idő feladatait - jelentette ki a bizottsági elnök, aki kiemlete: szükség van a tervezett fejlesztések forrásigényét is meghatározó városi egészségügyi koncepció kidolgozására, amelynek határideje: 2004.június 30., és amelybe illeszkednie kell a kórház-koncepciónak is. Ugyanakkor a kórház szakmai programját a tulajdonosnak is jóvá kell hagynia  2004.október 31., mindezekkel együtt az Erzsébet-kórház köteles 2004.január 1-ig  a SZMSZ-át  elfogadtatni a tulajdonossal.
A tennivalók között szerepel továbbá a kórház vezető szakmai testületének – mint új intézménynek – 2003.december 31-ig történő megszervezése, valamint a fenntartó részéről az egészségügyi alapellátást végző szolgátatókkal  történő szerződések megújítása, és a további együttműködés feltételeinek továbbgondolása, 2004. június 30-i határidővel..

A mentőállomás ügye megtorpant - jelentette ki az Egészségügyi és szociális bizottság elnöke, aki hozzáfűzte: ,,az ígért központi támogatás nem érkezik", ugyanakkor kifejtette: szerencsére a város tudta biztosítani a mentőállomásnak azt az ideiglenes helyet, amely az ellátás zavartalanságát nem akadályozza, mindezekkel együtt a bizottsági elnök kijelentette: ,,Várjuk az újabb fejleményeket."
T.É.

Kapcsolódó cikkek:

Sopron Város augusztusi közgyűlésének napirendi pontjai

Közgyűlés előtti bizottsági ülések



2003. augusztus 25., hétfő 19:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület