CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Közép-európai változások -Temesvári forradalom
A Temesvári Forradalom Emlékháza fotói a B. W. Pannónia Med Hotelben

 


Orban Traian, a Temesvári Forradalom Múzeuma igazgatója Sopronban mécsest gyújt a forradalom mártírjainak emlékére

    Időben igen közeliek még a nyolcvanas évek végi közép-kelet-európai sorsformáló történések ahhoz, hogy az események nyomát lelkiekben-testiekben ne hordanák magukon mindazok, akik azok sűrűjében éltek; és időben igen távoliak az események ahhoz, hogy a jelenből visszatekintve bizonyos nyilvánvaló összefüggéseket már ne  lehetne felfedezni azokban.
    Hogy egymáshoz közvetlenül köthetők-e, avagy egyszerűen a történelem rendelt folyásának megfelelően, vagy ,,csak" a társadalmi-politikai szükségszerűség folytán  következtek be az események, annak részint irodalma van, részint azt mindenki maga – saját tapasztalata szerint is – végiggondolhatja ( ha ugyan éppen akarja); ennek Sopronban alkalma is adódik, évente minimum egyszer, a Páneurópai Piknik évfordulóján.

    Az eddigi évfordulókon a sopronpusztai áttörés, az esemény tárgyi emlékei, a német-német múzeum anyaga, a berlini fal dokumentumait mutatták be, amelyet követően az idei tárlat Közép Európai változások - Temesvári forradalom címmel a romániai 1989-es események indulásának helyszínén készült dokumentum-fotókból áll.
    Döbbenetes képek, döbbenettel teli napokról. Temesvár hét napjáról, amelyeket az azokat megélő és túlélő Orban Traian, a kiállítás rendezője, a temesvári Forradalom Emlékház igazgatója a világ teremtésének hét napjához hasonlít. A képek látványa mindenkit meggyőz arról, hogy a.halál torkából menekült megfogalmazása nem költői túlzás. Az élet és halál hét napig tartó harca Tőkés Lászlónak, a református segédlelkésznek kilakoltatása ellen összegyűlt református egyháztagok kis csoportjának a bátor és konok kiállásával kezdődött, amely a rendszer és a diktátor elleni tüntetéssé alakult, majd a Bukarestből vezényelt karhatalmi fellépéssel, sztrájkokkal, tömeges, országossá duzzadt megmozdulásokkal folytatódott. Halálra rémült tüntetők, majd a halállal konokul szembenézők véres napjainak képes krónikája, amelyen áldozatok és a lövéseket leadók egyaránt szerepelnek.
    Rengetegen vannak olyanok, akiknek mérhetetlenül nagy fájdalmat okoznak a felvételek, és bizonyára, Romániában lehetnek olyanok is, akiket a Forradalom Emlékháza Múzeum anyaga zavar. Többek között a bukaresti krematórium halottégető kemncéjének fényképe, amelyben a Temesváron legyilkoltak holttestét égették el, a tömegbe lövő, felismerhető páncélos, a kivezényelt katonai egységeket megörökítő fényképek, az eltüntetett áldozatok névsora, a hősök temetője, vagy a tömegsírok fényképei.
,, Mégis, ki lőtt?" - teszi fel a kérdést az egyik képfelirat.
    Erre még ma sem kapott senki sem választ. A temesvári bíróságon készült felvételen pedig – finom megfogalmazással a ,,karhatalom vezetőinek" titulált – szekusok háttal ülnek a nézőnek.

    ,,Az igazság akkor derül ki, amikor a szemből készült fotó is előkerül és kiállítható lesz" - vélte egy kiállításlátogató.
    A szemtanúk, a túlélők – akik a '89 óta eltelt tinennégy év alatt is megéltek egyet s mást – ott és akkor szembenéztek a gyilkosokkal, és látták őket; tény, amely az igazság kiderítéséhez egyszerre kevés és túl sok is. Temesvár véres győzelmének hét napja egy folyamat kezdete, amelynek végére annak elindítói nem biztos, hogy elérnek majd, és nem mindig a leghitelesebb személyek és eszmék csapódnak a változások forgatagában a kezdeti nemes szándékhoz.
    A túlélők Temesváron és a többi városban is együtt élnek azokkal, akik lőttek. Az elitélteket is szép csendben, egy-egy amnesztiát követően börtöneikből kiengedték...

    Traian Orban múzeumigazgató, a Temesvári Forradalom Emlékháza Egyesület elnöke ezért kitartóan gyűjti az esemény hiteles dokumentumait. Ahányszor pedig megszólalási lehetőséghez jut mindig elmondja: ,,Jel és a Jó Isten akarata szerint való volt, hogy éppen egy református lelkészt választott ki arra, hogy a romániai változások elinduljanak". Amiként Temesvár győzelmét követően a város Fő terén egy emberként, együtt mondta a Miatyánkot magyar, román, német, szerb, ortodox, római katolikus, görök katolikus, református, evangélikus együtt, ugyanúgy emlékeztető jelként éppen tizenkét helyen áll emlékműve a temesvári mártíroknak.  ,,Isteni szám a tizenkettő" - mondta Orban Traian, aki a hit reményével és erejével végzi a sorstól kapott feladatát. Egyelőre még  – úgy tűnik – kevesebben vannak azok, akik megértik, azt, amit tesz. Nem csoda, hiszen az igazság érdekében teszi, annak az igazságnak az érdekében, amely elindította a közép-európai változásokat, egyénenkénti sorsunk – különböző irányú változásait.



A Közép Európai változások - Temesvári forradalom kiállítás képei szeptember 6-ig tekinthetők meg a B. W. Pannónia Med Hotel földszinti termében, naponta 9-17 óra között.
T.É.

Kapcsolódó cikk:
A Páneurópai Piknik 14. évfordulóján



2003. augusztus 28., csütörtök 23:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület