CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Kérdések és aggályok

A Fidelitas a készülő SOTÁV privatizációról

    Pongrácz Nóra, önkormányzati képviselő, a Fidelitas Soproni Szervezetének elnöke és Schlosser András sajtóreferens az Új u. 3. szám alatti székházban tartott sajtótájékoztatón fejtették ki véleményüket a SOTÁV tervezett privatizációjával kapcsolatban.

- Stratégia fontosságú vállalat értékesítése jelentette ki Pongrácz Nóra, aki kifejtette: a Soproni Távhő Szolgáltató Kft privatizációja az önkormányzati vagyon felélésére tett első lépéseket jelenti. A Fidelitas úgy tudja, hogy ,, a társaság egy részének értékesítése azért szükséges, mert a városvezetés ezzel kívánja fedezni a 2004. évi költségvetés jelentős részét.". A gondot a Fidelitas abban látja, hogy új beruházások nem valósulnak meg, mert – amint Pongrácz Nóra fogalmazott – a befolyt összeg jókora részét a működési költségek finanszírozására fordítják majd, amit a Fidelitas szerint alátámaszt az is, hogy 7-8 hónap alatt ,,kívánnak megszabadulni a SOTÁV 49 %-ától."
- Meddig lehet rögtönzött, elkapkodott elképzelésekkel várost vezetni, és melyik lesz a következő eladásra szánt önkormányzati tulajdonú társaság? - kérdezi a Fidelitas. Hol van a Medgyessy-kormány által ígért “több pénzt az önkormányzatoknak" ígéretből a több pénz és mikor fog befolyni az önkormányzat kasszájába?
Pongrác Nóra arra is rámutatott, hogy a társaság értékesítésének természetes velejárója az áremelkedés. Kifejtette: Az eddigi gyakorlat szerint osztalékfizetés nem történt, a Kft az éves eredményét fejlesztésekre fordította, melynek költség csökkentő hatása volt. A továbbiakban a befektető pénzének megtérülését várja, ezért a társaság osztalékfizetésre lesz kötelezve. Ha fejleszteni és osztalékot fizetni is akar, akkor az ehhez szükséges összeget áremeléssel fogja kompenzálni. Ezt még tetézi majd a várható gázáremelés is, hiszen köztudott, hogy a magyarországi jelenlegi gázárak az EU-s átlag 55 %-át teszik ki. Az áremelkedés leginkább a lakótelepeken élőket fogja sújtani - jelentette ki a képviselő.

- Hol van a város  privatizációs programja? - tette fel újabb a Fidelitas elnöke, aki emlékeztetett arra, hogy Sopron februári közgyűlése május végi határidővel fogadta el egy külső szakértő bevonásával történő privatizációs program kidolgozásáról szóló határozatát.

A képviselő rámutatott: a program nem készült el, ezért további, a stratégiai fontosságú vállalat felkészületlenül végzendő privatizációjával, valamint a rögtönzött, ötletszerű városirányítással kapcsolatos kérdéseit és aggályait is megfogalmazta.

T.É.
Kapcsolódó cikk:
A jobboldal kifogásai a SOTÁV tervezett privatizációjával kapcsolatban



2003. szeptember 24., szerda 22:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület