CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Ómama receptjei - Omas Rezepte

Hajdanán, amikor annak a módját még igazán megadták, a hét gombócnappal kezdődött: zsemle-, vagy babgombóc került a poncichterek asztalára; aztán következett a keddi zöldségnap paradicsomoskáposztával vagy savanyúkáposztával. Szerdán, a stercnapon lisztes-, babos-, krumplis-stercből állt a fő étkezés, csütörtökön, a zöldségnapon rakott káposzta vagy rakott krumpli, pénteken a tésztanapon pedig, darás babos, krumplis, vagy túróstészta került a terített asztalra. Szombaton a babnapon babnokedli leves, vasárnap a hús- és rétesnapon disznó-, borjú-, vagy marhahúst, desszertként pedig rétest tett a háziaszony a család elé.

Így volt hajdanán... fejezetcímmel kezdődik a recepteskönyv, amely a reformtáplálkozás divatos korszakában arról is szól, hogy még vannak olyanok, akik számára nem ismeretlen ízeket, zamatokat, illatokat idéz a felsorolás, és akadnak a poncichterek világát, vagy a környék étkezési szokásait kevésbé ismerők között olyanok is, akiknek a vidék jellegzetes ételei új, felfedezésre váró gasztronómiai élményeket tartogatnak.
Ezért kétszeresen is hiánypotló az Escort '96 Bt. két legújabb, az Ómama receptjei, illetve Omas Rezepte című kiadványa.

Krisch Magdolna: A Sopron és Környéke Német Kultúrklub több tagjának konyhája a receptek elkészítésének színterévé vált

A könyv szerkesztője, és egyben felelős kiadója, Krisch Magdolna Sopron és Környéke Német Kultúrklub elnöke a soproni és Sopron környéki németség körében nap mint asztalra kerülő ételek recepjeit gyűjtötte össze a kultúrklub tagjainak, a ,,Wirtschaftsbürger" családok hatékony közreműködésével, akik sokan, maguk is megsütötték-főzték azokat, azért, hogy szép felvételekkel is illusztrálhassák a kötetet.

A Corso étteremben tartott könyv- és gasztronómiai bemutató vendégei voltak a könyv létrehozói: klubtagok, családtagok, segítők

A kiadvány Levesek, Főételek, Édességek és Disznóölés fejezeteiben hatvannál több, garantáltan (évtizedek, évszázadok?) alatt kipróbált receptet gyűjt egybe, amelyeknek alapanyaga könnyen beszerezhető, az ételek könnyen elkészíthetők, és, ami a legfontosabb: mind nagyon finomak.
Krisch Magdolna a könyv mai ünnepélyes bemutatóján személy szerint is köszönetet mondott minden segítőjének, közöttük édesanyjának Göschl Teréziának, akinek a főztje természetesen, ma is a régi poncichter tradíciókon alapszik.

Az Ómama recepjei és annak a német nyelvű változata, az Omas Rezepte a közismert Escort- helyismereti, gasztronómiai sorozat 40. illetve 41 kötete, egy újabb értékes kiadvány, amely sokban segíti a különleges poncichter-világgal való ismerkedést.

Kóstoló Ómama recepjei szerint: pecsenye burgonyagombóccal, babsterccel, Fertői májraguval, amelyhez soproni Kékfrankos járt, desszertnek pedig babos-rétes.

S arról, hogy a poncichterségen, a Wirtschaftsbürger -ségen valójában mi értendő a mai könyvbemutatón Krisch András történész, levéltári kutatásokra alapozva szólt.
,,Ha a csak a szó értelmét nézzük, akkor olyan németajkú szőlőművesekről van szó, akik a szőlőskertekben a sorok között babot termeltek, A bab, ugyanis nem árnyékolta be a szőlőt, a szüretet sem zavarta és egy szintén nem elhanyagolható szempont: az így megtermelt bab után nem kellett semmilyen adót fizetni. Bár az ilyen fajta babtermelés az ország más vidékein is előfordult – például a somogyi német falvakban – ez mégis csak a soproni borvidék egyik jellegzetessége. Vagyis ez a kategória nem társadalmi, vagy vagyoni alapú, hanem egy a szőlőművelést kiegészítő tevékenység alapján kategorizál.
Ezeknek a kritériumoknak megfelelhetett az a személy is, akinek tulajdonában nem volt szőlőskert, csak bérelte és az is, aki komoly saját szőlő birtokokkal rendelkezett és a bortermelést főfoglalkozásként űzte." - fejtette ki Krisch András történész, aki előadásának szerkesztett változatát Borváros rovatunkban olvashatják.

Kedvcsináló az Ómama recepjeihez a cyberpress válogatásában:

Soproni borleves
1 l bor, 1 citrom, 1-2 szegfűszeg, 8 tojásárgája, 8 ek. cukor, fahéj.
A bort (vagy 2/3 bor, 1/3 víz) a citromlével, fahéjjal, szegfűszeggel és citromhéjjal feltesszük főni. A tojássárgákat a cukorral habosra verjük, a forró borhoz öntjük, közben keverjük. A levest visszateszük a tűzre, habverővel verjük, amíg besűrűsödik.
Tálalás előtt átszűrjük.

Babnudli
1 kg tarkabab, 1 kg liszt, 1 kg zsír, 2 dkg só, 2 tojás, langyos víz
a babot beáztatjuk egy napra, puhára főzzük, leszűrjük, késsel apróra vágjuk. Negyed kg zsíron megpirítjuk, sót, borsot adunk hozzá, ízlés szerint. Nudlitésztát készítünk, megsodorjuk, kifőzzük. Leszűrjük, és a forró babot rátesszük, végül összekeverjük.

Babtorta
20 dkg fehér babot kevés sótlan vízben puhára főzünk, szitán áttörjük, 4 tojássárgáját 20 dkg cukorral habosra keverünk.
Beleadjuk az áttört babot, 4 tojás kemény habját, zsírozott tortasütőbe öntjük, sütjük.
Ha megsült, bármilyen ízzel, krémmel tölthetjük, díszíthetjük.

Jó étvágyat!

T.É.



Kapcsolódó cikk:
Krisch András: A soproni szőlőtermelők



2004. április 13., kedd 23:33


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület