CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. március 24., vasárnap 13:56


Magyar Mónika tárlata

Magyar Mónika tárlata

    A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) dísztermében nyílott az a kiállítás, amely része a Rákóczi Szövetség Soproni Szervezete és a Berzsenyi Líceum jótékonysági céllal szervezett –három kárpátaljai település, Kisdobrony, Nagydobrony és Tiszaártelek diákjainak támogatását célzó – rendezvénysorozatának.

    Ezúttal az Internet-Sopron Egyesület – csatlakozva a jótékonysági-akcióhoz – szervezte és rendezte meg Magyar Mónika grafikusművész tárlatát.

    Az Internet-Sopron Egyesület – eszközei között a világháló segítségével – mindig is feladatának tartotta a kultúra megőrzését, terjesztését. Ezúttal éppen az Internet-Sopron Egyesület kiadásában megjelenő, cyberpress.sopron.hu internet-magazin oldalain megjelent cikk-sorozatnak köszönhetően "találkozott" a Rákóczi Szövetség Soproni Csoportja és a Líceum, valamint Magyar Mónika az Internet-Egyesülettel. Ez utóbbi – a közös szándékokat és gondolatokat – a most nyitott kiállításban egymás mellé rendezte.


Tölli Balázs igazgató: április elején kárpátaljai diákokat fogad a Líceum

    Tölli Balázs a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) igazgatója a Rákóczi Szövetség és Líceum kezdeményezte jótékonysági akcióról szólva  elmondta, hogy éppen a kiállítás utolsó napjaiban, április elején vendég-diákok érkeznek Kárpátaljáról, akiknek a megajándékozására szívesen fogad el segítséget és adományokat a szövetség. Az igazgató arról is beszámolt, hogy a Rákóczi Szövetség a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatóival és a Berzsenyi Líceum diákjaival március 15-én a szlovákiai Füleken jártak, ahol a Magyar Közösség Házában ünnepségen vettek részt. Selmecbányára is ellátogattak a soproniak, ahol Peter Zorovan járási vezető is fogadta őket. Selmecbánya erdészeti és bányászati akadémiájának Sopron viszonylatában közismert történelmi kapcsolata, valamint a két fél közös szándéka alapja lehet egy a két település közötti testvérvárosi kapcsolat kialakításának.

    Magyar Mónika igen egyedi hangulattal rendelkező és összetett gondolatiságú alkotásokból álló tárlatát Szőcs Géza grafikusművész nyitotta meg, aki a művésznő munkásságát ismertette és a kiállításon látható – vegyes technikával készült – művekről tartott alapos előadásában, részletesen beszélt az alkalmazott technikák – hidegtű, mezotinto, rézmetszet, rézkarc – sajátosságairól.


Szőcs Géza az alkotóról és a kiállított munkákról beszél

    Magyar Mónika egy alkotását felajánlotta a Kárpátaljai diákok megsegítésére.

    A Berzsenyi Líceum dísztermében látható kiállítás április 6-áig, naponta 8-16 óra között látogatható.

Kapcsolódó anyagok:                                              http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=4900
                                                                              http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=4486
                                                                              http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=4361
                                                                              http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=4841