CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

XII.Rotary jótékonysági séta

XII. hagyományos jótékonysági sétáját tartotta 2004. október 23-án a Rotary Club Sopron a Perkovátz Ház - Móricz Zsigmond utca - Magyar utca - Washington park - Győri út - Erzsébet Kórház útvonalon. A Rotary Club az idei séta bevételét az Erzsébet Kórház szemészeti osztályának ajánlotta fel egy szemfenéki lézer készülék beszerzésének elősegítésére.


Érkezés az Erzsébet kórházhoz

A sétán résztvevők Dr. Cseke István vezetésével megismerkedhettek az évente több mint 1100 beteget ellátó hat kórteremmel, tizennyolc ággyal felszerelt, napi 5-8 műtétet végző szemészeti osztállyal.


Dr. Cseke István a műtőben bemutatja a cserére megérett készüléket






A séta programjaként Andrássy Péter, nyugalmazott gimnáziumi tanár, szaktanácsadó a védetté nyilvánított botanikus kertet mutatta be.



Andrássy Péter elmondta: Sopron város Törvényhatósági Bizottsága 1895-ben hozott határozott arról, hogy: „ A mai kor igényének nem megfelelő helyett modern közkórházat kell építeni. " A tervek Wälder József városi főmérnök és Beck Gusztáv városi főorvos irányításával készültek és abban az is szerepelt, hogy: "a külföldi jó példákhoz hasonlóan, a kórházhoz park és árnyas utak is tartozzanak. "
A kijelölt területet ellenzők - az utóbbiba kapaszkodva – így érveltek: „A kopár területen az ápoltak részére szükséges sétahelyek- a földnek faültetésre alkalmatlan voltánál fogva - soha előállíthatók nem lesznek... " Ádáz viták után mégis a kopár kecskelegelőn kezdődött meg az építkezés és az ünnepélyes megnyitót 1918 június 23-án tartották.

Mai korunkra utalva fejtette ki az előadó, hogy manapság ,,kevesebb az idő bokrokra, fákra, fejjel lefelé kúszó, éneklő madárra, az értünk korábban tevékenykedőkre, a fát ültetőkre, a betegségünkben segítséget nyújtókra, az értünk börtönt, sőt halált is választókra figyelni. A lelki tartalékot a médiumok élik fel."
Az Római Klub 45 évvel ezelőtti jóslata sajnos bekövetkezni látszik - mondta az előadó: „Az emberiség az eddig el sem képzelt ellentmondások mélysége és elháríthatatlansága felé tart, amelyet egy törpe, haszonélvező kisebbség fejlődésnek hazudik."

Andrássy Péter utalva a mai átpolitizált, de szerinte egyértelműen nem értékelvűen irányított közéletre azt is kifejtette: ,, nagyon keveseket érdekel, hogy a Goethe által gondolkodásra késztető páfrányfenyőt Barabits Elemér nevelte és ültette súlyos betegen nekünk és unokáinknak, Isten igazságában bízva. Kit érdekel, hogy a tudományos nevében egy holland hercegnő emlékét őrző császár-fát az Isteni Megváltó Leányai kórházi betegápoló nővérei különösen szerették?"


Andrássy Péter

,,Befelé és kifelé is mindig rácsodálkoztam az 1920-ban ültetett szomorú japánakácra mondta nekem Metzl János. Igen! Meg tudná valaki is mondani, hogy ez a csoda ott a bejáratnál hány ezer szorongó, kétségbeesett vagy bizakodó beteget és hozzátartozót láthatott? Prohászka püspök szerint nem szabadna hagynunk, hogy gyermekeink ne az isteni természetre való rácsodálkozás folyamatában váljanak felnőtté, olyanná aki könnyebben viseli a rá váró szenvedést a fáktól, a fázó madaraktól tanulva." - fogalmazott a botanikus.

A Perkovátz Ház felé vezető visszaúton a Széchenyi téren a Hűségzászlónál néma főhajtással adóztak a résztvevők az 1956. október 23-ai forradalom és szabadságharc emléke előtt.
A séta zárásaként a Perkovátz Ház teraszán forralt bor, tea és hagymás zsíroskenyér, pogácsa várta a jótékonykodó soproni polgárokat.

Dr. Winkler András, a Rotary Club soros elnöke tájélkoztatott arról, idén annak ellenére, hogy kevesebben vettek részt a sétán, három magánszemély: Dr. Szájer József, Dr. Molnár Ágnes és Firtl Mátyás jelentős adományával 400.000 forint gyűlt össze a szemészeti osztály beszerzésének elősegítésére.

tsz

Fotó: Németh Béla

Kapcsolódó cikkek:

Rotary Club Sopron XI. hagyományos jótékonysági sétája
a Horváth József Művészeti Iskola hangszervásárlása javára - Képriporttal -
2003. október 23.

X. Rotary jótékonysági séta - 2002. október 23.

"Élni, lélegezni kezd a múlt"
A Soproni Rotary Club október 23-i emléksétája - 2001.

Jótékonysági emlékséta a soproni bombázások áldozatainak emlékére
állítandó emlékmű javára a Soproni Rotary Club szervezésében - 2000. október 23.





2004. október 24., vasárnap 06:51


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület