CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

A Stasi Múzeumban a Páneurópai Piknik anyaga

A történészek sem ismerték a részleteket

    A Kisalföld soproni oldalán megjelent tudósítás szerint újabb sikereket tudhat maga mögött a Páneurópai Piknik történetét feldolgozó – 21 tablóból álló – háromnyelvű kiállítás, amelyet először szeptember 12-én, a berlini magyar nagykövetség új épületének felavatásakor mutattak be.

A cyberpress.sopron.hu oldalain a kiállításról anyag a követhező helyeken található:
http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=4215,

amelyek között a rendezvényről Nagy László közölt beszámolót:

http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=4253
http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=4254
 
A soproniak igényes összeállítása olyan nagy tetszés aratott szeptemberben a német fővárosban, hogy – az eredeti terveket felborítva  – a követségről közvetlenül a Stasi Múzeumba került. Az új helyszínen a megnyitón Marianne Birthler asszony, a Stasi Intézet – volt Gauck Intézet – vezetője, valamint Pröhle Gergely magyar nagykövet méltatta az egykori eseményt és a kiállítási anyagot, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány részéről Nagy László elevenített fel néhány részletet. Az intézet meglehetősen nagy propagandát fejtett ki, így az érdeklődés igen széleskörű volt. Telt házat: öt TV-stábot, számos újságírót és érdeklődőt vonzott a rendezvény.
    Az anyag Németországban újdonságként, a meglepetés erejével hatott, mitöbb, megdöbbenést keltett. A bemutatott részletek 1989 nyarával kapcsolatban – ilyen-olyan okból – még nem jutottak el Németországba. Az anyag felkeltette a történész szakma figyelmét is.
     Így a Soproni Szemle 2001. évi l. számában megjelent – a piknik történetét feldolgozó – tanulmány német változatát megjelentette a Potsdami Jelenkorkutató Intézet az általa gondozott „Potsdamer Bulletin” októberi számában, valamint a tízezer példányban megjelenő „Deutschland Archiv”, amely a legnagyobb példányszámú legújabb korral foglalkozó német szaklap.
    Ezen túl a német államok kultuszminisztereinek bonni állandó tanácsa felkérte a Páneurópai Piknik '89 Alapítványt, hogy állítson össze pár napos soproni kirándulási programot a német iskolák számára, amelyet az oktatási intézmények rendelkezésére bocsátanának. A berlini kiállítás december végéig tartott nyitva, 2002. január 10-től Pforzheimben, január 28-tól pedig Stuttgartban, a Magyar Kulturális Intézetben látható a dokumentum-összeállítás. A kiállítás németországi útja azonban még itt sem ér véget, tavasszal Baden-Württemberg tartomány több városában és Kemptenben is megismerhetik az érdeklődők az esemény dokumentumait.
(Kisalföld)
Fotó:  Magas László és Ivanics Ferenc,a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány képviseletében, a szeptemberi berlini kiállítás megnyitóján



2002. január 06., vasárnap 18:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület