CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Június 26: Kábítószerellenes Világnap

Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Sopron

    Június 26-a a Kábítószerellenes Világnap. Ebből az alkalomból a Soproni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum sajtótájékoztatót tartott a soproni Városházán.

    A három éves múltra visszatekintő KEF az ISM támogatásával olyan drogmegelőzési programot indíthatott el, amely a különböző területeken tevékenykedő szakemberek (egészségügy, oktatás, szociális ellátás, civil szervezetek) prevenciós munkáját hangolja össze, kiszűri a párhuzamosságokat, szakmai ajánlásokat készít, forrást biztosít a megvalósításhoz.

    Dr. Payer Erzsébet alpolgármester több, az elmúlt évben sikeres programról számolt be: a KEF-en belül megalakultak a munkacsoportok, mentálhigiénés továbbképzést szerveztek a tagok számára, segítséget nyújtottak az iskolai drogprevenciós programokhoz, 2001. decemberében egy 1600 főre kiterjedő, a fiatalok életviteli szokásait vizsgáló felmérést készítettek, támogatták a kortársképzést, támogatásukkal a rendőrség egy soproni iskolában DADA programot indított, egy hetes rendkívüli osztályfőnöki órát tartottak a Plázában. Szintén a KEF-programok közé sorolható a középiskolásoknak szervezett Köztes Átmenetek interaktív kiállítás, valamint a szeptembertől folytatódó "Szertelen órák" címmel szervezett prevenciós előadás-sorozat. A folyamatos programok – KEF ülések előkésítése, szervezése, beszámolók, munkacsoport koordinálása, kommunikációs stratégia kidolgozása, iskolai drogprevenciós programok segítése – mellett a 2002.évi, márciusban jóváhagyott program a következő problémaköröket öleli fel: a családokkal való együttműködés, szülők bevonása a prevenciós munkába, a pedagógusi munka támogatása, preventív szellem kialakítása az iskolákban, kortásrképzés szakmai segítése, a KEF, mint jól működő hálózat működtetése.
 
 

Tények

    Az 1600 főre kiterjedő, 12-18 éves, Sopronban tanuló fiatalok drogfogyasztásairól készült 2001. Drogkutatás adatai szerint a spontán említett hallomásból ismert drogok esetében csak 40 fő adta azt a választ, hogy semmilyen drogot nem ismer; a leggyakrabban kipróbált a szer a mariuhana. Döbbenetes tény, hogy a megkérdezettek 4%-a minden kábítószerrel találkozott már.

    A téma komolyságát jelzi, hogy a válaszadók 40%-ának kínáltak már fel kábítószert. A legveszélyeztetettebb helyzetben az "idősebb" , a szórakozást is intenzívebben végző, tizenévesek vannak, derül ki a felmérésből (60,5 százalékuknak ajánlottak már fel valamilyen kábítószert), ám a legkisebbek közül is már minden ötödik gyermeket megkínálták droggal.

    A válaszadók egyharmada már az általános iskolában elkezdte a drogozást, több mint a fele a középiskolába való "átmenet" időszakában (15-16 évesen), tehát ez az időszak komolyabb odafigyelést követel.

    Sajnálatosan "nagy választék" lelhető fel Sopronban, derül ki a vizsgálati eredményekből, mint ahogyan az a tény is hangsúlyozottan figyelmet érdemel, hogy a drogokhoz való fordulás tekintetében fő helyen szerepel a barátok, barátnők ráhatása, valamint a család felelőssége.

KEF célok

    A megvalósítandó célok között szerepel 2002 szeptemberében egy regionális KEF találkozó szervezése, a szervezetek hatékony működéséhez elengedhetetlen stratégia kidolgozása, tanár-diák személyközi kapcsolódási pontok feltárása, módszertani ajánlások pedagósuknak, a drogfogyasztási szokásokat vizsgáló felmérés megjelentetése, sokszorosítása, rendkívüli szülői értekezlet, szülőcsoportok indítása, kortárssegítők, tapasztalatcsere testvérvárosokban, az iskolai drogprevenciós munka hatékonyságának mérése.
 
 

Üzenetek

A Kábítószerellenes Világnap alkalmából Magyarországon megfogalmazott üzenetek:

"Válaszd az életet! Drog nélkül tisztán"

"Rajtad is múlik, tőled is függ. Drog nélkül tisztán"

"Legyen a sport a szenvedélyed. Drog nélkül tisztán"


 

Kapcsolódó cikkek:

Köztes átmenetek
Drogkutatás Sopronban tanuló diákok körében
 



2002. jĂşnius 25., kedd 19:04


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület