CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A Páneurópai Piknik - ma
Tizenhárom éve már annak, hogy Sopronpusztánál "pár tucat civil, amatőr szervező, amatőr politikus áldozatos és a naivitásig jóhiszemű tevékenysége eredményeképpen" rés keletkezett a hírhedt vasfüggönyön.

    A tizenhárom év alatt megemlékezések, vallomások, riportok, elemzések film kiállítás, konferencia és egy album "merevítette történelemmé" az eseményt, amely mindezek ellenére még mindig nem vált a magyar köztudat szerves részévé, holott, a vasfüggönyön 1989. augusztus 19-én ejtett rés, tovább szakadt, majd következményeképpen a berlini fal is leomlott.

    Azóta a helyszínen volt szervezők és az esemény jelentőségét felismerők minden évben megemlékeznek az 1989-es Páneurópai Piknikról. Mészáros Ferencet , a hajdani debreceni 89-es szervezőt az évforduló közeledtével kerestük meg.

- Puritán megemlékezést tartunk az idén – mondja Mészáros Ferenc, az 1989-es Páneurópai Piknik debreceni, ma már Sopronban élő szervezője.
    Augusztus 19-én – a hagyományokhoz híven délelőtt 11 órakor megnyitjuk a határáttörés eseményeit bemutató kiállítást a Pannónia Med Hotelben. Az előző évekhez képest, idén egy szerkesztettebb kiállítási anyagot mutatunk be, ugyanazt, amelyet tavaly szeptember 11-én Berlinben a magyar nagykövetség újranyitására állítottunk össze, és amely, azóta már Németország több városában is kiállításra került. A tárlat anyaga három példányban készült el: egyik a németországi, a másik a Terror Háza Múzeumban nyílt meg a közelmúltban, a harmadik lesz a soproni, amelyet Pozsgay Imre nyit meg és amely majd szeptemberben kárpát-medencei vándorútra indul.

    Az idei az évfordulós megemlékezés délután öt órakor a sopronpusztai áttörés helyszínén folytatódik.

- Az idén elmarad a fertőrákosi Barlangszínházban az Európa-koncert
- Nem politikai és nem anyagi okai vannak. Egyrészt a közelgő önkormányzati választások alkalmával senkinek sem szeretnénk lehetőséget adni arra, hogy a rendezvényt kampánycélra használja, másrészt a Kulturális és Konferenciaközpont átadása körüli bizonytalanságok is beleszóltak a szervezésbe, ezért is döntöttünk úgy, hogy ez legyen a pihenés éve, jövőtől pedig főleg a tizenötödik évfordulóra koncentrálunk.

- Az eltelt tizenhárom év alatt a politikai széljárástól függően, volt néha tolakodás is a Páneurópai Piknik körül, de a tíz éves évfordulón, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány konferenciáját követően nagy vonalakban tisztázódott, hogy a piknik szervezésében kinek milyen szerepe volt. Volt idő, amikor a Piknik szervezőjeként nagyon szerényen háttérbe húzódott és nem is nagyon igyekezett előtérbe kerülni.
- Én nem tartoztam egyik politikai táborhoz sem. Az első három évfordulóra meg sem hívtak minket. Végül is megünnepelték valamilyen módon az évfordulót, én ezt úgy értékeltem, hogy a politikai érdekek akkor ezt úgy kívánták. Eljöttem akkor Debrecenből, láttam, mi történik, amit azért nem nagyon értettem, mert anyagi hasznot ebből senki nem húzhatott, inkább presztízsérdekek motiválhatták az akkori történéseket. A 10. évforduló után, elcsillapultak a hullámok. Minden pozitív esemény körül dúlnak csaták, ha ez az egész nem jól sikerült volna, akkor most mindenki a felelősöket keresné. A kudarc: árva gyerek, a sikernek viszont sok anyja és apja van.
    Voltunk néhányan, akik megszerveztük a rendezvényt, de az egészből semmi sem lett volna, ha nem sikerül az ügynek a védnököket megnyerni. Nyugati oldalon Habsburg Ottót, a hazai oldalon Pozsgay Imre, államminisztert, aki elég nagy hatalommal rendelkezett ahhoz, hogy a határ hozzáférhetőségének megszervezését segítse. Szükség volt Kozma atyára Budapesten, aki annak idején az NDK-menekülteket pártfogolta, kellett egy ember, aki ebbe az irányba küldte a határon való átjutásban bízó embereket. Nem csak a szervezőkön múlott, hogy ilyen szerencsésen sikerült a dolog

- Tény, hogy az 1989-es eseménynek vannak még feltáratlan momentumai, de az ötletet, és a szervezést illető alapvető kérdéseken már túlléptek
- Ma már inkább arra kell törekednünk, hogy mindenképpen megismertessük Magyarországgal, Európával és a világgal, azt, ami Sopronban 1989. augusztus 19-én történt.

- A történészeknek is lesz azért még feladatuk.
- Biztosan voltak a háttérben politikai mozgások, amiket sejtetni engedtek. A lényeg: megtörtént az áttörés. Innen számíthatjuk azt, hogy a nyugati határok megnyíltak és, hogy a szögesdrótot el kezdték bontani.

- Mennyire része a magyar köztudatnak a Páneurópai Piknik jelentősége?
- Döbbenetes, hogy még mindig milyen kevesen tudnak a sopronpusztai határáttörésről. Egy nem hivatalos statisztika szerint 100 japán ember közül 10 tudja, hogy mi történt Magyarországon 1989. augusztus 19-én, míg Magyarországon talán egy-két ember. Ezen a statisztikán szeretnénk javítani. 2004-ben lesz a tizenöt éves évforduló és várhatóan az ország EU-s csatlakozása időpontja is 2004 -re esik. Mérvadó politikusi és történészi körökben azt mondják, hogy a Páneurópai Piknik volt az első igazán demonstratív eseménye az európai egyesülésnek, ezért úgy gondoljuk, hogy a két eseményt össze kell kapcsolni.
    Talán igen alacsony szinten szerveződött a piknik, ez lehet az egyik oka annak, hogy a magyar köztudatba még mindig nem ívódott bele az esemény jelentősége. Akik a szervezés főirányát képviselték, azok nem voltak igazán elkötelezettek egyik politikai irányba sem. Ma sem azok. Már az elnevezés is vitákat szült. Habsburg Ottó, a védnök a Páneurópa Unió elnöke, ezért voltak olyan törekvések is, amelyek igyekeztek ezt a rendezvényt a Páneurópa Unió szervezésében létrejött rendezvénynek minősíteni, ezért nem véletlenül jelent meg a kis " i " betű a páneurópa szó mögött. Az igazság az, hogy a szervezők nem kötődtek sem a Páneurópa Unióhoz, és kizárólagos jelleggel egyetlen párthoz sem: Sopronban az akkor létező összes ellenzéki erő résztvett a szervezésben, Debrecenben pedig az akkor mozgalomként működő MDF.

- Sopronból milyen útvonalon indul el az augusztus 19-én nyíló vándorkiállítás?
- Magyarország és a Kárpát-medence több településére szeretnénk eljuttatni a kiállítást, majd 2004-ben a Páneurópai Piknik tizenötödik évfordulójára – 86 állomás után – a dokumentumanyag Sopronba érkezne vissza. December 11-én, a romániai forradalom gyújtópontjában, Temesváron mutatjuk be a dokumentumanyagot, majd Nagyvárad, Marosvásárhely helyszíneket követően a Felvidéken, Beregszászon is. Minden volt járási székhelyre szeretnénk a tárlatot elvinni. A gigantikus program célközönsége első sorban a gimnázium felsősei, azok, akiknek már nincsenek saját tapasztalataik azokról az időkről. Az alapítvány kiadásában megjelent Áttörés című albumot is terjeszteni szeretnénk, úgy gondolom, hogy a könyvnek minden magyar középiskolában helye van.

- Szerepel a Páneurópai Piknik a történelemkönyvekben?
- Nem hiszem, hogy lenne olyan történelemkönyv, amelyben a Páneurópai Piknik eseménye szerepel.
A Páneurópai Piknik egy pozitív történelmi esemény, amely Magyarországnak használ, és amelyre, nekünk magyaroknak büszkéknek kell lennünk. Fő dolgunk kell hogy legyen a Piknik Európa történelmébe ágyazott eseményeinek bemutatása.


EuRégió West/Nyugat Pannon Tanács alkalmával a Piknik színhelyén tett látogatáson
Ivanics Ferenc, megyei közgyűlési elnök (egykori szervező) Hans Niessl Burgenland Tartomány főnöke (balra) társaságában

- Ez a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány feladata?
- Ehhez kevesek az alapítvány eszközei; a városnak és az országnak is tenni kellene azért, hogy az 1989-ben Sopronpusztán történtek jelentőségükhöz mérten hangsúlyt és teret kapjanak a magyar történelemben. Idegenek mondták nekem, hogy Sopronnak két nagy marketingértéke van európai viszonylatban, az egyik Liszt Ferenc, a másik a Páneurópai Piknik, akik ez utóbbiról tudnak, csodálkoznak azon, hogy ezt nem igazán használjuk ki.

- A Páneurópai Piknik '89 Alapítványnak tehát még sok feladata lesz az elkövetkező két esztendőben.
- A tizenötödik évforduló közeledtével a vándorkiállítás szervezése mellett végre az áttörés helyszínén létrehozott emlékparkot is nagyobb tömeg befogadására – kiállítások, rendezvények szervezésére – alkalmas állapotba kellene hozni, hiszen azt szeretnénk, ha a hely zarándokhellyé válhatna. A területet közművesíteni kell, ellátni mellékhelyiségekkel, a célnak megfelelő infrastruktúrával. Mindehhez kormányzati segítséget is igyekszünk szerezni, mert ez nem csak városi, de magyar érdek is.
    A kerek évfordulóra emlékérem alapítását is tervezzük, amelyet mindazok kapnák, akik a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány munkáját segítették. A jubileumi évfordulóra egy oratóriumot is szeretnénk komponáltatni. Fontosnak tartom azt, hogy egy fiataloknak szóló Európa-koncert hangozzék el a tizenöt éves évfordulón, amely a politikailag még nem megosztott generációval az esemény pozitívumát láttassa, azért hogy a felnövő generáció megértse a piknik fontosságát, értse meg azt a kort – amelynek része volt a zárt határ, a szögesdrót – amelyet a Páneurópai Piknik 1989-ben lezárt.

(gondola-vásárhelyi)
Az áttörésről készült fotókat Lobenwein Tamás készítette

A Páneurópai Piknik honlapja

Kapcsolódó cikkek:

Páneurópai Piknik '89 - kiállítás a Terror Házában
 A vasfüggönytől a berlini falig II. - ahogyan az eseményeket az élet rendezte -
 A vasfüggönytől a berlini falig I. - ahogyan az eseményeket az élet rendezte
A soproni vasfüggönytől a berlini falig
 



2002. augusztus 19., hétfő 00:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület