CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 19., kedd, József, Bánk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

   Páneurópai Piknik '89 - kiállítás a Terror Házában

    A Terror Háza Múzeumban az 1989-es Páneurópai Piknik eseményeit bemutató kiállítást nyitott meg dr. Szájer József, az Országgyűlés alelnöke. A tárlat anyagát  a a múlt évben a németországi Magyar Nagykövetség újjáépített székházának megnyitójára a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány gazdag dokumentumtárából állították össze az egykori szervezők. Az Unter den Linden 76. szám alatt, a Brandenburgi Kapuval szemben – az egyébként tragikus emlékezetű – szeptember 11-ikei megnyitón  Orbán Viktor miniszterelnök és Pröhle Gergely nagykövet is résztvett; az eseményről a Páneurópai Piknik szervezője is részletesen beszámolt oldalainkon.
    Azóta az Áttörés című kiállítást tíznél is több németországi városban bemutatták.
    Tizenhárom évvel ezelőtt a Páneurópai Piknik szervezésének gondolata Debrecen városban született meg. Kiszely Gábor Debrecenben látta – a több helyszín után, a civis városban is bemutatásra került – megrázó erejű dokumentumanyagot, amelynek a Terror Háza Múzeumban való kiállítását ő maga kezdeményezte. A kiállítás pontos mása a németországi vándorkiállításnak; a rendszerváltás mozgalmas pillanatainak képeken, korabeli dokumentumok segítségével való bemutatása, – amely a szervezők szerint is beleillik a múzeum, két terrorrendszert túlélt Magyarország áldozatainak emléket állító, a szégyenteljes két időszakot felidéző dokumentumok sorába – , a Terror Háza első időszakos kiállításaként nyitja meg egy már régebbről tervezett, időszakos tárlatok sorát.

    A Páneurópai Piknik szimbolikusan pontot tett a jaltai világrend végére - jelentette ki a tárlatmegnyitón dr Szájer József, aki  kiemelte: az események bizonyítják, a rendszerváltásban nem csupán a reformkommunista vezetésnek, hanem a civil erőknek is meghatározó szerepe volt.
    A kiállítás megnyitóján részt vett  Tőkés László Királyhágómelléki református püspök is.
    1989-ben Sopronban és Temesváron egyaránt a kisemberek cselekvő akarata történelmi folyamatokat indított el, hangsúlyozta – a Magyar Állandó Értekezletre delegált romániai küldöttségből kihagyott RMDSZ tiszteletbeli elnök – saját egyéni történetét is felidézve és mindazokét, akiknek az elnyomó hatalommal való szembenállása elvezetett a romániai 1989-es eseményekhez. Temesvár, Debrecen, Sopron - mindhárom város szép példáját mutatta annak, hogy a kisember, a civil akarat is alakíthatja a történelmet. Az 1989-es Piknikre meghívott Tőkés László felolvasott akkori, az esemény résztvevőihez intézett leveléből, amely, mint mondta, ma, tizenhárom év után is aktuális...
    Pozsgay Imre  szerint 1989 több kockázatos kezdeményezése közül kiemelkedik a sopronpusztai határnyitás, amelyet nemzetközi szempontból sorsdöntő fordulatnak nevezett. Mint kifejtette: a szocialista országok köréből Magyarország elsőként tört ki a Varsói Szerződésből azzal, hogy az augusztus 19-ei Páneurópai Pikniken  utat nyitott a német menekülteknek. Pozsgay az akkori idők tanújaként is hangsúlyozta, hogy az akkori velejéig romlott rendszerben is voltak olyan politikusok, akik a rendszerváltozás élére állottak.

    Az 1989-es Páneurópai Piknik szervezői mellett a kiállításmegnyitón részt vett Habsburg György utazó nagykövet is.
    A közel kétszáz érdeklődőt vonzó megnyitót követően ezentúl az Andrássy út 60. szám alatti Terror Háza Múzeum látogatói átélhetik az 1989-es sopronpusztai határáttörés  – joggal világtörténelminek tartott – pillanatait  és megismerhetik az azt megelőző változásokat, illetve következményeit.

BTÉ
 

Kapcsolódó cikkek:

A vasfüggönytől a berlini falig II. - ahogyan az eseményeket az élet rendezte -
A vasfüggönytől a berlini falig I. - ahogyan az eseményeket az élet rendezte
A vasfüggönytől a berlini falig
 

Terror Háza Múzeum - honlapja

Terror Háza Múzeum: az eredeti ötletadó: dr. Szájer József volt
A Terror Háza Múzeum-cikk
Páneurópai Piknik '89



2002. július 18., csütörtök 00:48


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület