CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Bolgár est - bolgár vendégekkel

    A kábítószerfogyasztás megelőzését célző együttműködési megállapodást írt alá Dr. Gimesi Szabolcs, Sopron Megyei Jogú Város és Rumen Rashev, Veliko Turnovo polgármestere. Az együttműködés érdekében vállalták, hogy kölcsönösen áttekintik a két város droghelyzetét, megismerik a helyi drogfogyasztási szokásokat, elemzik az önkormányzat prevenció területén meglévő lehetőségeit, valamint közös együttműködési alapelveket határoznak meg, illetve közös együttműködési programokat, szakember-továbbképzéseket szerveznek.
 
 

Az aláírási ceremónián részt vett Szvetlozar Panov a Bolgár Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, aki a cyberpress.sopron.hu kérdésére válaszolva elmondta, hogy rendkívül örül annak, hogy a két város egymásra talált. Úgy véli, hogy az Európai Unióban a régiók hangsúlyosabb szerepet kapnak majd, ezért is tartja fontosnak a két város együttműködését, amelynek előnyei az érdekérvényesítésben kamatoztathatók

Dr. Gimesi Szabolcs, Szvetlozar Panov, Rumen Rashev

    Több olyan terület van, amelyen kölcsönösen előnyös együttműködés alakulhat ki Sopron és Veliko Turnovo között, annál is inkább, hogy a két város adottságai hasonlóak. A kapcsolat azért is fontos, mert nem állami szinten szervezték meg, hanem a városok maguk, ezért annak a két város polgárai látják majd igazán hasznát. A Magyarországon élő bolgár nemzetiség helyzetéről szólva elmondta: a magyar állam példaértékűen kezeli a nemzetiségi kérdést. Bulgáriában, az ottani nemzetiségi ügyek kapcsán is ő mindig Magyarországot hozza fel példának. A magyarországi bolgároknak a két nép között a híd szerepét kell betölteniük, ami az uniós csatlakozást követően még hangsúlyosabbá válik - vélte a nagykövet.

    A soproni Fő tér színpadán pedig időközben kezdetét vette a bolgár néptáncbemutató. Tarnovo megye két folyójának nevét – Jantra és Sztrazsica – viseli  a két bolgár nemzetiségű táncosokból álló együttes.

- Megtiszteltetésnek vesszük, hogy a Tűztorony tövében mutatkozhatunk be - köszöntötte a szép számú közönséget Tanev Dimiter, a Magyarországi Bolgárok Egyesületének elnöke. A Sopronban és környékén élő néhány száz bolgár nemzetiségű képest Burgenlandban körülbelül tízezerre tehető a harmadik-negyedik generációs bolgár lakosok száma, akiknek többsége, akárcsak a valamikori Osztrák-Magyar Monarchia terültén élők, Turnovo megyéből származnak. A régi bolgár főváros környékéről származók mai utódai megőrizték nyelvüket, viseletüket, népszokásaikat, kultúrájukat. Mindig is dolgos nép volt a bolgár, munkájuk révén igyekeztek az őket befogadó közösségnek hasznára válni és ahhoz lojálisnak lenni - mondta Tanev Dimiter, aki Veliko Turnovo polgármesteréhez hasonlóan úgy vélte, hogy a bolgár vendégek a soproniakban – akiket szívélyesen meghívtak Veliko Turnovoba – igaz barátokra leltek.

    Zene, a színpadon néptánc színpompás viseletben, majd közös táncház hangja töltötte be a Fő teret, míg a Generálisban balkáni sertésflekken, pulyka saslik, kebap, bolgár vegyers grilltál és sopszka saláta várta a bolgár gasztronómiával ismerkedni szándékozó ínyenceket.
Sopron újabb barátokra lelt.

T.É.

Képes riport a soproni bolgár estről
 
 


 

Kapcsolódó cikkek:
Sopront szeretnék testvérvárosnak
CyberHírek : Bolgár est Sopronban a Fő téren
Vendégek érkeznek Veliko Turnovoból
Cárok nyomában



2002. augusztus 23., péntek 02:04


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület