CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A Páneurópai Piknik és Temesvár–1989. december fotódokumentum-kiállítása Nagyváradon

    A világtörténelem gyászos 2001. szeptember 11-éjén nem sok figyelem jutott a hírek között a németországi Magyar Nagykövetség újjáépített székházának megnyitójára, amelyen csaknem1200 személy jelent meg Brandenburgi Kapuval szemben, az Unter den Linden 76. szám alatt.

    A Páneurópai Piknik '89 Alapítvány néhány hónappal azelőtt értesült arról, hogy a berlini nagykövetség átadását követően a helyszínen lehetőség nyílik a soproni Páneurópai Piknik dokumentumainak bemutatására.
    A Berlinben, majd azt követően számos németországi városban bemutatott soproni kiállítás anyagát dr. Rumpf János egykori szervező állította össze és aktualizálta a Páneurópai Piknik '89     Alapítvány gazdag dokumentumtárából és az azóta összegyűjtött dokumentumokból.

    Tavaly decemberben a temesvári forradalom évfordulóján a Páneurópai Piknik előzményeit bemutató anyaggal kiegészült gyűjtemény, a temesvári 1989-es eseményeknek, a berlini fal leomlásának, valamint a lengyel Szolidaritás-mozgalom dokumentumaival együtt egy olyan kiállítássá állt össze, amelyre, mint a Piknik egykori szervezője, Filep Mária mondta: "csak álmaikban mertek gondolni".
    A héten Nagyváradon, második erdélyi állomásán, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület nagyváradi székházában nyílt meg a katarktikus erővel ható tárlat.
 

"Azt kívánom, hogy egyszer s mindenkorra leomoljanak azok a falak, melyek elválasztanak bennünket a román nemzettől, Európától, magyarországi testvéreinktől és legjobb önmagunktól, hogy megszűnjön az az egyetemes megosztottság, mely megmérgezi Európa jelenét..."

    Filep Mária elmondta: nem csak emlékeztet és dokumentál a kiállított anyag, de erkölcsi tartást, erőt és hitet ad a küzdelemhez. Ugyanakkor hatalmas ereje van, olyannyira, hogy sokan, a temesvári felkelés résztvevői, átélői közül félnek azt megnézni. A a temesvárihoz hasonlóan a nagyváradi tárlat ereje abban is megnyilvánul, ahogyan történelmi hitelessége általis példátlan egyetértést teremt magyarok, románok, szerbek, németek között, akikhez a megnyitó során Tőkés László, a kiállítás védnökeként is szólt.
    A megnyitón felolvasták Tőkés Lászlónak az 1989. augusztus 19-i Páneurópai Piknik résztvevőihez intézett levelét, amelynek megállapításai a jelenbeli állapotokra is mind érvényesek.
    A képek, dokumentumok a két ország különböző rendszerváltozás utáni helyzetére is élesen rávilágítanak, Például arra, hogy Romániában az 1989-es decemberi események alatti mészárlások elkövetői szabadok, és még mindig a hatalom a kezükben van.
    A sopronpusztai határáttörést és előzményeit – sokaknak még manapság is ismeretlen – bemutató dokumentumok mellett, a kor hiteles megítélését segítik, a romániai '89-es embertelenül szörnyű eseményeit idéző, megrázó dokumentumfotók, amelyek nem utolsó sorban Sopron jó hírét viszik a magyarlakta és nem magyar-lakta kárpát-medencei területekre.
    A   kiállításon résztvett Turi Gábor, Debrecen alpolgármestere és Traian Orban, a temesvári Forradalmi Emlékház igazgatója, aki úgy gondolja, hogy a két anyagnak szétválaszthatatlanul kell továbbhaladnia, ezért ő maga személyesen vállalta fel a vándorkiállítás további sorsának irányítását. Egy hónap múlva Újvidéken, majd azt követően Marosvásárhelyen mutatják be a Páneurópai Piknik és Temesvár –1989. december című, sorsfordító események közös fotódokumentum-kiállítását, amely minden egyes alkalommal a kölcsönös, szellemiekkel való töltekezésre ad lehetőséget a határ innenső és túlsó oldalán.

Fotó: Bihari Napló, Nagyvárad
(Köszönet illeti Rais W. István főszerkesztő urat a cikk képi anyagának létrejöttében nyújtott segítségért.)
 
 

Tőkés László alábbi írásos üzenetét a Sopronpusztánál  1989. augusztus 19–20-án tartott vasfüggönybontó Páneurópai Piknik résztvevőihez intézte.

“Itthon maradunk, de veletek tartunk“

Kedves Testvéreim, Európában!

Földrészünk itt élő lakói sóvárogva tekintenek a megindult világ nagy találkozói felé, melyeken nem vehetnek részt. Országunkban is akadna seregnyi ember, aki közétek állna, és határtalan lelkesedéssel csatlakozna az egyre izmosodó európai meneteléshez, és vetné kezét az elócskult határzárakra, de jó szándékuk ezernyi falba ütközik. Ott lennénk mi is, ha meghívnátok. De kit is hívnátok, hiszen mi csak egyedeinkben létezünk? S kiket is képviselnénk, ha ott lehetnénk, hiszen saját hazánkban sem gyűlhetünk össze, természetes élet- és célközösségeink lehetőségeitől meg vagyunk fosztva.

S ha mégis hívnátok – nem érkezne meg a meghívó. Amennyiben mégis megjönne, postán vagy rejtve, jelentenünk kellene a hatóságoknak, és gyötrő kihallgatásoknak tennénk ki magunkat külföldi kapcsolatainkat illetően, míg végül épp ezek miatt tagadnák meg tőlünk az utazás engedélyezését. Lehetséges részvételünk végül is puszta útlevélüggyé egyszerűsödne. Rátok figyelünk mégis, de odafigyelésünket megannyi akadály korlátozza. Hallgatnánk rátok és hallani akarunk rólatok, de a hazaiak hiányában idegen rádióadók zavart hullámain csak töredékesen, bukdácsolva jut át a szó. Vigyázó szemünket rátok vetnénk, de be kell érni a hazai televízió két-három órányi manipulált adásával. Itt nap mint nap mozgás-, látás- és halláskárosultnak kell éreznünk magunkat...

És ezek még mindig csupán külső falak. Elidegenedettségünk azonban ennél mélyebb, hiszen bennünk és közöttünk is épp megfoghatatlanságában lebonthatatlannak tűnő, szerteágazó falrendszer terpeszkedik.

Mi még csak itt tartunk, és ennek is csak a legelején: elkezdtük bontani belső falainkat. A hallgatás, a félelem, az önkorlátozás falait. A tartósan magába zárt lélek és gondolat palánkgyűrűit. Az elnyomorodott tudat ideológiai tartóoszlopait.

A kölcsönös bizalmatlanság drótsövényeit. A magunkba zárkózás egymástól elriasztó határcsapdáit. A rabul esett emberi szellem hatalmas fantomlágerét.

Mi még csak magunkból, a mélységből (de profundis) tekintgetünk ki a világba, s mint – saját börtönünkből – frissen szabadult foglyok, elvakulva s a világ szabad áramlataitól elerőtlenedve és megrészegülve látjuk, hogy: másképp is lehet. Túlzásnak, lelkendezésnek érezhetitek, de mégis azt mondom, hogy ujjongva örvendünk az új utaknak, eszméknek, feltámadt szabadságnak és lehetőségnek, és ha valami, akkor minket is kimondhatatlanul lelkesít, hogy a lebontott falakból fel kellene építeni a közös Európa-házat.

Most még azonban ujjongásunkhoz hasonlóan végletes, csüggeteg félelem is elfog ugyanakkor, mert, mint a foglyok, nagyon hozzászoktunk már a korlátokhoz és a félelemhez. Országunk népének többsége még nagyon kicsiny hitű, és saját átélt reményeinek sem mert hinni. Azonban szavatok, összefogásotok, szervezkedésetek és előrehaladott politikai törekvéseitek, Európa nemesebbik szelleme szemmel láthatóan megteszi felrázó hatását körünkben.

Nálunk a vasfüggöny helyett falvakat akar lerombolni a téboly. Hisszük, hogy nem fog sikerülni. Rajtatok is múlik, hogy ne történhessék meg. Falak helyett falvak! S ha összefogásotok által is előbbre jut a haladottabb romániai politikában is otthonos eszme, a határok “spiritualizálásának” a terve, akkor sem kell féltenünk többé sem falvaink népét, sem Európa kis népeit és nemzetiségeit, mert minden más berlini mintájú fal Jerikóként fog összedőlni egy csapásra. És akkor végre mi is ott leszünk az Európai Össztalálkozón (Nagytalálkozón) ... Én (nem is gondolhatva kiutazásra) Európa legnagyobb nemzetiségének egyik tagjaként s mint lelkipásztor, egy kicsit a képviseletében is üzenek. 

Most, amikor erdélyi magyar nemzetiségem ezres tömegekben, reményvesztetten özönlik Magyarországra és a Nyugat felé – ezernyi románnal együtt –, a kényszerűségből vagy meggyőződésből itthon maradókkal együtt mindeneknél inkább azt kívánom, hogy egyszer s mindenkorra leomoljanak azok a falak, melyek elválasztanak bennünket a román nemzettől, Európától, magyarországi testvéreinktől és legjobb önmagunktól, hogy megszűnjön az az egyetemes megosztottság, mely megmérgezi Európa jelenét, romániai magyar népemet pedig végveszéllyel fenyegeti.

Itthon maradunk, de veletek tartunk. Isten minket úgy segéljen.

Temesvár, 1989. augusztus 17.

 

Kapcsolódó cikkek:
 A Páneurópai Piknik - ma
A vasfüggönytől a berlini falig II. - ahogyan a kiállítást élet "rendezte" -
 A vasfüggönytől a berlini falig I. - ahogyan a kiállítást élet "rendezte" -
 A soproni vasfüggönytől a berlini falig - Németországi kiállítás a Páneurópai Piknik dokumentumaiból
 A Páneurópai Piknik honlapja



2003. január 30., csütörtök 02:21


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület