CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. július 18., csütörtök 00:48


Páneurópai Piknik '89 - kiállítás a Terror Házában

   Páneurópai Piknik '89 - kiállítás a Terror Házában

    A Terror Háza Múzeumban az 1989-es Páneurópai Piknik eseményeit bemutató kiállítást nyitott meg dr. Szájer József, az Országgyűlés alelnöke. A tárlat anyagát  a a múlt évben a németországi Magyar Nagykövetség újjáépített székházának megnyitójára a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány gazdag dokumentumtárából állították össze az egykori szervezők. Az Unter den Linden 76. szám alatt, a Brandenburgi Kapuval szemben – az egyébként tragikus emlékezetű – szeptember 11-ikei megnyitón  Orbán Viktor miniszterelnök és Pröhle Gergely nagykövet is résztvett; az eseményről a Páneurópai Piknik szervezője is részletesen beszámolt oldalainkon.
    Azóta az Áttörés című kiállítást tíznél is több németországi városban bemutatták.
    Tizenhárom évvel ezelőtt a Páneurópai Piknik szervezésének gondolata Debrecen városban született meg. Kiszely Gábor Debrecenben látta – a több helyszín után, a civis városban is bemutatásra került – megrázó erejű dokumentumanyagot, amelynek a Terror Háza Múzeumban való kiállítását ő maga kezdeményezte. A kiállítás pontos mása a németországi vándorkiállításnak; a rendszerváltás mozgalmas pillanatainak képeken, korabeli dokumentumok segítségével való bemutatása, – amely a szervezők szerint is beleillik a múzeum, két terrorrendszert túlélt Magyarország áldozatainak emléket állító, a szégyenteljes két időszakot felidéző dokumentumok sorába – , a Terror Háza első időszakos kiállításaként nyitja meg egy már régebbről tervezett, időszakos tárlatok sorát.

    A Páneurópai Piknik szimbolikusan pontot tett a jaltai világrend végére - jelentette ki a tárlatmegnyitón dr Szájer József, aki  kiemelte: az események bizonyítják, a rendszerváltásban nem csupán a reformkommunista vezetésnek, hanem a civil erőknek is meghatározó szerepe volt.
    A kiállítás megnyitóján részt vett  Tőkés László Királyhágómelléki református püspök is.
    1989-ben Sopronban és Temesváron egyaránt a kisemberek cselekvő akarata történelmi folyamatokat indított el, hangsúlyozta – a Magyar Állandó Értekezletre delegált romániai küldöttségből kihagyott RMDSZ tiszteletbeli elnök – saját egyéni történetét is felidézve és mindazokét, akiknek az elnyomó hatalommal való szembenállása elvezetett a romániai 1989-es eseményekhez. Temesvár, Debrecen, Sopron - mindhárom város szép példáját mutatta annak, hogy a kisember, a civil akarat is alakíthatja a történelmet. Az 1989-es Piknikre meghívott Tőkés László felolvasott akkori, az esemény résztvevőihez intézett leveléből, amely, mint mondta, ma, tizenhárom év után is aktuális...
    Pozsgay Imre  szerint 1989 több kockázatos kezdeményezése közül kiemelkedik a sopronpusztai határnyitás, amelyet nemzetközi szempontból sorsdöntő fordulatnak nevezett. Mint kifejtette: a szocialista országok köréből Magyarország elsőként tört ki a Varsói Szerződésből azzal, hogy az augusztus 19-ei Páneurópai Pikniken  utat nyitott a német menekülteknek. Pozsgay az akkori idők tanújaként is hangsúlyozta, hogy az akkori velejéig romlott rendszerben is voltak olyan politikusok, akik a rendszerváltozás élére állottak.

    Az 1989-es Páneurópai Piknik szervezői mellett a kiállításmegnyitón részt vett Habsburg György utazó nagykövet is.
    A közel kétszáz érdeklődőt vonzó megnyitót követően ezentúl az Andrássy út 60. szám alatti Terror Háza Múzeum látogatói átélhetik az 1989-es sopronpusztai határáttörés  – joggal világtörténelminek tartott – pillanatait  és megismerhetik az azt megelőző változásokat, illetve következményeit.

BTÉ
 

Kapcsolódó cikkek:

A vasfüggönytől a berlini falig II. - ahogyan az eseményeket az élet rendezte -
A vasfüggönytől a berlini falig I. - ahogyan az eseményeket az élet rendezte
A vasfüggönytől a berlini falig
 

Terror Háza Múzeum - honlapja

Terror Háza Múzeum: az eredeti ötletadó: dr. Szájer József volt
A Terror Háza Múzeum-cikk
Páneurópai Piknik '89