CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Az Ikva vízminőségi kárelhárítási tervét

    A Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezete a Győri Területi Szervezettel közösen rendezett előadóülést május 7-én a soproni MTESZ Székházban.

    Pannonhalmi Miklós a téma szakavatott ismerője és felelőse, Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság képviselője Az Ikva vízminőségi kárelhárítási tervét ismertette.
    Baross Károly üdvözlő bevezetőjében a kárelhárítás jogi előzményeiről – az 1972-es rendelet 1999-es korszerűsítéséről – a tervek felépítéséről (területi, üzemi) tartott tájékoztatót.
    A területi tervek közül kiemelte a helyi előadást és a térséget érintő Ikva menti kárelhárítási, jól felépített tervet.
    Pannonhalmi Miklós konkrétan utalt az 1972-től kidolgozott, érvényben tartott és 1999-ben korszerűsített kárelhárítási feladatokra, a felépítés részleteire.
    A jogi háttér között szerepel a megalapozó kormányrendelet, az osztrák-magyar határvízi egyezmény.
    A kárelhárítási terv vonatkozik az Ikva vízgyűjtőjére – Liget-, Sós-, Rák-, Ikva belterületi-, Arany-patak, Kardos ér, Hanság főcsatorna – a terv ennek részleteit tartalmazza.
    A vizsgálatokhoz meg kellett fogalmazni a hidrológiai jellemzőket, a víz mennyiségi és minőségi mutatóit. Ki kellett alakítani a mérő és ellenőrző állomások rendszerét.
    Ugyanakkor bevontak a tervbe 34 üzemet, melyeknek a szennyvíz kibocsátása meghaladja az 5 m3/h-t, vagy veszélyesnek ítéltetett.
    Végül a kárelhárítási eszközök fejlődéséről kapott tájékoztatást az érdeklődő hallgatóság.

Pannonhalmi Miklós kérdésünkre elmondta, hogy a terv elkészítése során felmérésre és feltárásra kerültek vízfogyasztás, vízfelhasználás szempontjából az Ikva vízgyűjtő területén lévő, a folyó vízminőségére  potenciális veszélyt jelentő szennyező források: a szennyezőanyag kibocsátások, vagy tárolások. Feltárásra kerültek a hidrológiai és hidrogeológiai viszonyok, az hogy milyen állapotban van most a vízfolyás, melyek azok az események, amelyek bekövetkeztével az Ikva vízminősége veszélyben lehet, illetve hogy milyen gyorsan vonul le a szennyeződés az Ikva egyes szakaszán.
    A Ikva meghatározó a térség vízminősége szempontjából - hangzott el az előadáson. A tervezés célja – az elsődleges szempont – a megelőzés volt, a lehetőségek, potenciális veszélyforrások és  helyek feltárása, azért, hogy a megfelelő intézkedéseket ott az üzemek meg tudják tenni.

Amennyiben rendkívüli szennyezés következik be az Ikván az igazgatóság megfelelő felszereléssel rendelkezik ezeknek az eltávolításához.
    Pannonhalmi Miklós azt is bemutatta, hogy föltárták a mellékvízfolyásokkal kapcsolódó pontokat. A munkának ebben a szakaszában az osztrák kollégákkal is felvették a kapcsolatot, hiszen az Ikva és a vízfolyások egy része Ausztriából ered, ezért szükséges volt a velük való egyeztetés az Ikva kárelhárítási tervelkészítése során.
    A soproni szennyvíztelep szennyezőanyag kibocsátása elég jelentés terhelést jelent az Ikva patakra nézve, de az előadó hangsúlyozta azt is, hogy mint köztudott, jelenleg éppen ezt a gondot is megoldó beruházás van folyamatban Sopronban.
A Vízügyi Igazgatóság megfelelő eszközparkkal és felkészültséggel rendelkezik ahhoz, hogy bármilyen a vízminőséget és közvetlen a lakossákot érintő problémát eredményesen el tudjon hárítani.

Németh Kálmán

 
 
Kapcsolódó anyagok:

http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=5237
http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=5032
http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=4860
http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=4741



2002. május 08., szerda 09:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület