CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Páneurópai Piknik 89 - kiállítás és sopronpusztai piknik

    Több mint ötven résztvevő jelenlétében nyílt meg Sopronban a Pannonia Med Hotelben az 1989-es Páneurópai Piknik és a sopronpusztai határáttörés előzményeit, eseményeit és következményeit bemutató kiállítás.
 

Minden évben a Páneurópai Piknik évfordulóján 
a Pannonia Med Hotel bejáratánál megjelenik az itthagyott Trabant 

- Az 1989-es áttörést követően, annak következményeként a Varsói Szerződés tagállamai közül elsőként Magyarország rúgta fel a szerződést - hangsúlyozta megnyitó beszédében Pozsgay Imre egykori államminiszter.
 

Pozsgay Imre és Rainer Jork a megnyitón

    Azok, akik a Páneurópai Pikniket kigondolták és előkészítették az önbecsülését elvesztett és önbizalmában megrendült Magyarországnak adták vissza erejét, készítették elő a kommunista rendszer összeomlását. Reménységet és egyben biztonságtudatot is adtak azoknak a német menekülteknek, akik itt lépték át a határt. Hálával, köszönettel, de legalább megbecsüléssel és megemlékezéssel tartozunk a szervezőknek.
 
 

Rainer Jork CDU képviselő, Pozsgay Imre, 
Magas László egykori szervező és dr. Gimesi Szabolcs polgármester

    Dr. Ing. Rainer Jork CDU-képviselő, a Bundestag tagja szemtanúja és résztvevője volt a soproni eseményeknek. Világtörténeti fontosságúnak nevezte az 1989-es határáttörést, amelyért köszönet jár az egykori szervezőknek, és amely bátorítást ad mindazoknak, akik a demokrácia megteremtéséért harcolnak. Elmondta: a 89-es piknik eseményeinek hatására került politikusi pályára, a tizenhárom évvel ezelőtti esemény számos, személyes vonatlozását idézte. Az eseményen a volt szervezők mellett részt vett dr. Gimesi Szabolcs Sopron város polgármestere.

    A határáttörésre való emlékezés délután az esemény helyszínén közös piknikkel folytatódott.
A 89-es Piknik szervezői nevében Filep Mária köszöntötte a megjelenteket.
    A szabadságvágy hajtotta azokat, akik – függetlenül attól, hogy magyarok, németek, osztrákok, civilek, vagy katonák, esetleg politikusok voltak – történelmet csináltak a sopronpusztai helyszínen - mondta Dr. Gimesi Szabolcs Sopron polgármestere. Sopron esélyt kapott a történelemtől, és mind annyiszor a város története során, 1989-ben is bizonyította szabadságvágyát.
Debrecen a szabadság őrvárosa és Sopron a hűség városa együtt ütött rést a vasfüggönyön, de a szabadság augusztus 19-ei ünnepe mindenkié; Sopron őrzi a hagyományt és mindent megtesz azért, hogy a Páneurópai Piknik a város méltó ünnepe legyen, jelentette ki a polgármester.
    Rainer Jork képviselő Berlinben és Drezdában is látta már az áttörést bemutató kiállítást, azonban Sopronban, a helyszínen – mint mondta – különleges értéke van a dokumentumanyagnak A Sopronban nyomon követhető demokrácia- és szabadság utáni vágy példaértékű - jelentette ki a politikus.
    Dr. Magas László az 1996-ban létrehozott Páneurópai Piknik '89 Alapítvány elnöke örömmel szólt arról, hogy tizenhárom év távlatából már mindenki magáénak érzi a történelmi eseményt. Számot adva az alapítvány múlt évi tevékenységéről szólt a jelenleg Sopronban is látható kiállítási anyag németországbeli útjáról, Magyarországon Debrecenben, Budapesten a Terror Házában, valamint a jövőben tervezett Kárpát-medencei bemutatásáról.

Sopron város nevében Dr. Gimesi Szabolcs polgármester, Dr. Payer Erzsébet és Tengerdi Antal alpolgármesterek koszorúztak

    Az ünnepi megemlékezés koszorúzással ért véget, Sopron Megyei Jogú város nevében Dr. Gimesi Szabolcs polgármester, Dr. Payer Erzsébet és Tengerdi Antal alpolgármesterek  helyeztek el koszorút. Fertőrákos polgármestere és a politikai pártok képviselői koszorúzását követően az egykori szervező debreceni tagjai, amint azt az elmúlt tizenkét év alatt mindig is tették, búzakoszorút helyeztek el a Páneurópai Piknik emlékhelyén felállított kopjafánál.


 
 

Kapcsolódó cikkek, oldalak:

A Páneurópai Piknik ma
Páneurópai Piknik '89 - kiállítás a Terror Házában http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=5665
A vasfüggönytől a berlini falig II. - ahogyan az eseményeket az élet rendezte
A vasfüggönytől a berlini falig I. - ahogyan az eseményeket az élet rendezte
A vasfüggönytől a berlini falig

Páneurópai Piknik '89       Kiállítás, koszorúzás, Európa-koncert  2001. augusztus 19., vasárnap

Honlap:
Páneurópai Piknik '89



2002. augusztus 19., hétfő 20:28


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület